Hangjeugd aangepakt

Het aangekondigde samenscholingsverbod in de Utrechtse probleemwijk Kanaleneiland wordt vrijdag van kracht. De eerste tien dagen zijn een ‘waarschuwingsperiode’. Vanaf 15 oktober wordt het verbod gehandhaafd. Dat maakte de gemeente Utrecht vanochtend bekend.

Het verbod geldt voor een aantal straten in het noordelijk deel van de wijk. Jongeren veroorzaken daar zo veel overlast en vertonen zo veel crimineel gedrag dat de politie hen met de reguliere middelen niet kan bestrijden. Burgemeester Annie Brouwer kondigde daarom twee weken geleden een samenscholingsverbod aan.

Volgens de gemeente Utrecht hebben „goedwillende bewoners” niets van de maatregel te vrezen. De politie zal zich richten op de jongeren die overlast veroorzaken. In de waarschuwingsperiode ontvangen tachtig jongeren een brief waarin wordt verteld dat de regel op hen van toepassing is. Zij mogen niet met meer dan vier personen bij elkaar staan. Een eerste aanhouding wordt bestraft met een werkstraf van 15 uur of een boete van minstens 200 euro. Bij meer overtredingen loopt de boete op en kan er celstraf volgen.