‘Hamilton dankt titel in F1 ook aan Ferrari’

Als de Britse Formule 1-coureur Lewis Hamilton zondag bij de Grote Prijs van China wereldkampioen wordt, heeft hij dat voor een groot deel te danken aan Ferrari, „omdat er heel veel van Ferrari in zijn wagen zit”. Dat zegt teambaas Luca di Montezemolo van de Italiaanse renstal in de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport.

Hij doelde daarmee op de recente spionagezaak die McLaren flink in diskrediet heeft gebracht. De Britse renstal, die met de coureurs Hamilton en Fernando Alonso respectievelijk de nummers één en twee uit de WK-stand in dienst heeft, kreeg vorige maand van de internationale automobielfederatie (FIA) een geldboete van 100 miljoen dollar (ruim 70 miljoen euro) omdat bewezen was dat gebruik was gemaakt van geheime technische informatie van Ferrari. McLaren werd ook uitgesloten van verdere deelname aan de wereldtitelstrijd voor de constructeurs.

Omdat zij aan het onderzoek van de FIA hadden meegewerkt, werden Hamilton en Alonso niet gestraft. Ten onrechte, vindt Di Montezemolo. „Ik ben van mening dat het in de spionageaffaire een grote fout is geweest om niet ook beide coureurs van McLaren te diskwalificeren.” Ferrari is desondanks niet in beroep te gaan tegen de beslissing van de FIA.

Ferrari-coureur Kimi Raikkonen, die vorig jaar nog bij McLaren reed, heeft nog een minieme kans op de wereldtitel. Maar met nog twee races te gaan (zondag in China, 21 oktober in Brazilië) bedraagt zijn achterstand op Hamilton 17 punten. Een zege is goed voor 10 punten. Als Hamilton in Shanghai voor Alonso finisht én WK-punten scoort, dan is hij, als eerste debutant in de F1, de nieuwe wereldkampioen.

Alonso speelde een kwalijke rol in de spionageaffaire en mede daardoor staat zijn positie onder druk. Hij heeft nog een contract tot en met 2008 bij McLaren, maar maakte afgelopen weekeinde duidelijk dat hij liever niet verder gaat met Hamilton als teamgenoot. Hij is welkom bij Renault, de renstal die hij na het winnen van de wereldtitel vorig jaar verliet.