Geen ‘Gehaktdag’ bij AKO

Boekhandelketen AKO weigert het vandaag verschenen boek Woensdag gehaktdag van Richard Klinkhamer te verkopen wegens morele bezwaren tegen het boek. Woensdag gehaktdag is een roman over Klinkhamers vrouw Hannie Godfrinon, die in 1991 door Klinkhamer om het leven werd gebracht. De schrijver bekende de doodslag in 2000 nadat het lichaam van Godfrinon was gevonden. In 2004 kwam hij vrij.

AKO wil het besluit om Klinkhamer niet te verkopen niet verder toelichten. Gisteren had directeur Ronald van Geest het in het vakblad Boekblad over ‘een principiële keuze’. Met een beroep op de beperkte ruimte in de AKO-winkels zei hij: „Gezien de inhoud van het boek hebben wij besloten om het boek niet in ons assortiment op te nemen.” Gisteren was de roman nog wel te koop op de site van de boekhandelsketen, die automatisch wordt aangevuld met alle nieuwe boeken die er in Nederland verschijnen. Inmiddels is het van de site verdwenen.

Andere grote boekhandels verkopen Woensdag gehaktdag wel. Volgens Jan Wieringa van Just Publishers hadden veel boekhandelaren vooraf hun twijfels. „Vaak wilden ze het boek eerst zelf lezen. Maar alle grote bedrijven hebben besloten om het boek in hun assortiment op te nemen. AKO heeft nooit om een leesexemplaar gevraagd. Kennelijk had men daar zijn mening al klaar.”

Klinkhamer schreef Woensdag gehaktdag begin jaren negentig, in de tijd dat de politie hem nadrukkelijk als verdachte beschouwde in de zaak van de verdwijning van zijn vrouw. Hij vond er geen uitgever voor. Vic van de Reijt van zijn oude uitgeverij Nijgh & Van Ditmar kwalificeerde het boek als ‘literair mislukt’.

Klinkhamer kon destijds als verdachte de ware toedracht van de doodslag op zijn vrouw niet opschrijven. Nu gaat hij wel feitelijk in op wat er gebeurd is op de fatale woensdag in 1991.