‘Flowers aast op Northern Rock’

De koers van Northern Rock steeg vanochtend met ruim 14 procent op de Londense effectenbeurs na geruchten dat de Amerikaanse investeerder JC Flowers een overname van de in problemen geraakte Britse hypotheekbank zou overwegen.

Volgens zakenkrant Financial Times en persbureau Reuters zou Flowers 15 miljard pond (21,5 miljard euro) hebben ingezameld om de bank te kunnen kopen die door de kredietcrisis in grote problemen is gekomen.

Flowers zou niet van plan zijn Northern Rock op te breken, maar in zijn geheel willen voortzetten. Spaarders stonden drie weken geleden in de rij voor de bankfilialen van Northern Rock om hun spaartegoeden op te vragen. De bank werd geholpen door een toezegging van minister van Financiën Alistair Darling dat de Britse overheid garant staat voor spaartegoeden tot 31.700 pond.

Flowers, die onlangs de Nederlandse zakenbank NIBC verkocht aan het IJslandse Kaupthing, zou vorige week al begonnen zijn met een boekenonderzoek bij Northern Rock. Dat zou enige weken vergen en de financiering zou ervan afhankelijk zijn.

Northern Rock, dat de belangstelling van Flowers niet wil bevestigen, maakte bekend dat het Citigroup heeft ingehuurd als adviseur naast zakenbank Merrill Lynch om alle mogelijke opties voor redding van de bank te onderzoeken. In de financiële wereld wordt aangenomen dat ook het Amerikaanse investeringsfonds Cerberus belangstelling heeft voor Northern Rock.

Rond het middaguur stond het aandeel Northern Rock op 149,40 pence, bijna 14 procent hoger dan de slotkoers van gisteren. Maar nog altijd ruim 85 procent lager dan het hoogste punt dit jaar.

Gisteren werd ook bekend dat een groep investeerders, waar JC Flowers deel van uitmaakt, zijn bod op de Amerikaanse verstrekker van leningen aan studenten Sallie Mae verlaagt van 60 dollar per aandeel naar 50 dollar (35 euro). Deze overname kwam rond voordat de kredietcrisis uitbrak.

De verlaging van het bod op Sallie Mae zou behalve met de kredietcrisis ook te maken hebben met het intrekken van subsidies aan universiteiten door de Amerikaanse regering. Sallie Mae zei gisteren ervan uit te gaan dat het oorspronkelijke bod gestand wordt gedaan.