Fantasy wordt gewoontjes

Stardust. Regie: Matthew Vaugh. Met: Charlie Cox, Ian McKellen, Sienna Miller, Claire Danes, Robert De Niro, Peter O’Toole. In: 49 bioscopen.

Hij steelt meteen je hart. Robert De Niro als piratenkapitein Shakespeare met een dubbelleven in Stardust, een verfilming van de gelijknamige roman van de Britse sciencefiction- en fantasyschrijver Neil Gaiman. Dat komt waarschijnlijk omdat de kapitein het enige personage is van wie in de film nog net iets meer is overgebleven dan zomaar een feelgood fantasy-figuur. Want Stardust mag dan een zachtaardig buitenbeentje zijn in het oeuvre van de razendsnel het ene na het andere bizarre sciencefiction-, sprookjes- of stripverhaal verzinnende Gaiman, als film is het al helemaal een brave bedoening geworden. Nee, neem dan Kapitein Schudspier in zijn Zeppelin. Natuurlijk haalt hij het niet bij Johnny Depps optreden in de Pirates of the Caribbean-serie, waarnaar hij misschien wat al te nadrukkelijk is gemodelleerd, maar het is een beginnetje. Een kleine opleving van absurdisme in een verder zo gewoontjes aandoend verhaal over de jongen Tristran die op zoek gaat naar een ster voor het meisje dat hij liefheeft. En zoals in elk zichzelf respecterend sprookje komen er ook nog drie heksen in voor en een oude koning met zeven zonen.

In boekvorm is Stardust een oprechte hommage aan Tolkien. De parallelle wereld Faerie waar de film zich afspeelt, en die ook in Gaimans andere boeken fungeert, is een nostalgisch oord, waar fantasie nog niet door wetenschappers is dood geredeneerd. In filmvorm houdt het ’t midden tussen de Efteling-esthetiek van Harry Potter en Narnia. Dat is een heel eind weg van de griezelfascinaties in MirrorMask (2005) die vorig jaar het Amsterdam Fantastic Film Festival opende en waarvoor Gaiman het scenario schreef. Die zwarte variant op Alice in Wonderland is inmiddels ook op dvd verschenen. Samen met Stardust geeft die film de uitersten aan waartussen we later dit jaar nog twee Neil Gaiman-verfilmingen mogen verwachten. Coraline wordt een animatiefilm onder regie van Henry Selick. Voor Beowulf tekende de productiemachinerie van Robert Zemeckis (Back to the Future). Met net zoveel sterren in de bijrollen als in Stardust. Gaiman is hot in Hollywood. Al gedijen zijn verhalen beter bij sterrenstof dan bij klatergoud.