Fag? Dat is zoiets als idioot

Twee Canadese militairen sloegen in Amsterdam een jongen neer.

Maar deden ze dat omdat de man homoseksueel is?

‘Us mem’, stadssymbool van Leeuwarden, werd vorige maand roze geverfd als protest tegen geweld gericht op homo’s. Foto Hoge Noorden Action against Gay beating. Us Mem als homomonument. Foto dd 14-08-2007 Leeuwarden ©Foto: Hoge Noorden / Jacob Van Essen acties protesten homoseksualiteit homo´s Hoge Noorden / Essen, Jacob van

Ze hadden drie maanden in Afghanistan gezeten en waren net een dag in Amsterdam. Rond vijf uur ’s nachts liepen de twee Canadese militairen Ryan en Eric, beiden 22 jaar, van een nachtclub naar hun hotel. Onderweg kwamen ze vier mannen tegen. Ze maakten een praatje en opeens werd er gevochten. Toen lag er een man gewond op straat. Eric rende weg en Ryan sprong in de gracht, want de politie kwam er aan.

Het incident gebeurde op 26 mei en veroorzaakte veel ophef. Het was de zoveelste keer dat een homoseksueel in Amsterdam in elkaar geslagen werd. Wegens zijn geaardheid, zeiden slachtoffer Patrick en zijn vrienden tegen de politie. De militairen vroegen of hij homo was. Ja, zei hij, en kreeg daarop een klap in zijn gezicht. Patrick werd wakker in het ziekenhuis met een gebroken neus, een scheurtje in zijn schedel, bloed in zijn hersenen. Zijn reuk- en smaakvermogen waren verdwenen en rechts kon hij niets meer horen.

Gisteren stonden Ryan en Eric voor de rechter. Het OM legde een van hen zware mishandeling en de ander openlijke geweldpleging ten laste.

Ryan en Eric zijn niet zo groot, maar wel breed. Ze dragen allebei een pak met stropdas en noemen de rechter your honor. Van het incident weet hij weinig meer, zegt Ryan. Alleen nog dat ze naar het hotel liepen en dat hij opeens in het water lag. Of het klopt dat hij iets over homo’s gezegd heeft, vraagt de rechter. Het zou kunnen, geeft Ryan toe, dat hij fag heeft gezegd. Maar dat betekent volgens hem niets. Heeft u iets tegen homo’s, helpt zijn advocate hem even. Ryan: „Helemaal niet. Ik wist ook helemaal niet dat het homo’s waren.”

Eric weet zich meer te herinneren. Een van de vier mannen droeg een dog tag, een identiteitsplaatje uit het leger. Dat vonden we onnozel, zegt Eric, dat iemand zo’n plaatje draagt terwijl hij niet in het leger zit. En toen zei zijn vriend fag. Gewoon, als geintje, zegt Eric. „Dat betekent zoiets als idioot.” Patrick vond het volgens Eric niet leuk, raakte geagiteerd en duwde zijn vriend twee keer. Hij ging daarna met gebalde vuist tegenover zijn vriend staan, zegt Eric. En toen haalde hij uit naar Patrick, om zijn vriend te beschermen. Een goed gemikte vuistslag, om hem uit te schakelen. Patrick viel achterover en klapte met zijn hoofd op straat.

Het had dus niets met hun homoseksualiteit te maken, vraagt de rechter. Nee, zegt Eric, echt niet. „We maakten gewoon een geintje over die ketting van die jongen. En fag, dat zeggen we zo vaak.”

Wanneer kwam u er achter dat het homo’s waren, vraagt zijn advocaat.

„Op het politiebureau.”

Na het incident zaten Ryan en Eric 45 dagen vast. Daarna werden ze overgeplaatst naar de NAVO-basis in Limburg. Eigenlijk moesten ze in juli weer naar Afghanistan. Maar ze mogen Nederland niet uit. Ze doen sindsdien kantoorwerk.

Patricks ouders zitten ook in de zaal. Volgens een arts komt het reukvermogen van hun zoon nooit meer terug, zegt de vader.

De officier van justitie vindt het bijzonder ernstig. Wat er precies is gebeurd, daarover verschillen de verklaringen, erkent ze. Duidelijk is dat Eric geslagen heeft, op „professionele” wijze, zoals hij in het leger geleerd heeft. Dat ze geslagen hebben omdat ze een hekel hebben aan homo’s, kan ze niet hardmaken. „Maar ik heb wel sterk die indruk.” Ze eist acht maanden cel tegen Eric, en 45 dagen en een werkstraf van honderd uur tegen Ryan.

De advocaten vragen vrijspraak. Het was verdediging, zegt de advocaat van Eric. Mijn cliënt is zelf ook geslagen, stelt Ryans advocate. De ergste straf hebben hun cliënten al gekregen. Ze mochten niet terug naar Afghanistan. En als ze pech hebben worden ze ontslagen. Ze zijn ook helemaal geen homohaters, ze hadden die avond elders zelfs nog heel leuk met een paar homo’s gekletst.

Ryan zegt dat hij zijn les heeft geleerd. Hij heeft zich nooit de impact van het woord fag gerealiseerd. Hij zal voortaan zorgvuldiger zijn woorden kiezen. En Eric biedt nogmaals zijn excuses aan. Hij wilde Patrick alleen maar tegenhouden.

Uitspraak over twee weken.