EU keurt fusie tussen Sony en BMG opnieuw goed

Ook na een tweede analyse geeft de Europese Commissie haar goedkeuring aan de fusie tussen de muziekmaatschappijen van Sony en het Duitse Bertelsmann. Het fusiebedrijf Sony BMG belemmert de concurrentie in de EU niet.

Dat heeft de Europese Commissie vanochtend bekendgemaakt. De Commissie keurde al in 2004 de fusie tussen de bedrijven goed. Maar na klachten van 2.500 concurrenten, verenigd onder de naam Impala, heeft het Europees Hof van Justitie dat besluit vorig jaar vernietigd. De rechters oordeelden dat de Commissie inschattingsfouten had gemaakt en onvoldoende bewijs had om de fusie goed te keuren. Begin dit jaar begon de Commissie een nieuwe analyse.

Volgens eurocommissaris Kroes (Mededinging) was dit een van de meest grondige onderzoeken die de Commissie ooit heeft gedaan in een fusiezaak. „Het laat duidelijk zien dat de fusie geen concurrentieproblemen oplevert in een van de markten waar het om gaat.”

De vrees was dat het terugbrengen van het aantal grote muziekmaatschappijen van vijf naar vier de concurrentie zou belemmeren. Sony BMG is de op één na grootste muziekmaatschappij, met artiesten als Shakira, Elvis Presley en George Michael.

Doordat de fusie al een feit is, kon de Commissie de werkelijke impact van het samengaan meten, zowel op de markt voor cd’s als op die voor digitale muziek, die in 2004 nog nauwelijks ontwikkeld was. De Europese Commissie concludeerde dat er geen prijsafstemming heeft plaatsgevonden tussen de grote muzieklabels, na te hebben gekeken naar alle winkelprijzen, kortingen en inkoopprijzen voor alle populaire muziekalbums in de 15 landen die in 2004 de EU vormden.