Cuba geneest moordenaar Che

De Boliviaan die in 1967 met drie pistoolschoten Ernesto ‘Che’ Guevara om het leven bracht, is vorig jaar behandeld door een van de Cubaanse oogartsen die in Bolivia gratis operaties uitvoeren. Dat heeft de staatspers in Cuba gemeld.

De Boliviaanse militair Mario Terán werd op 9 oktober 1967 door zijn superieuren aangewezen om Guevara te executeren. Het Boliviaanse leger had Che even daarvoor met hulp van de CIA in de jungle gevangenengenomen. Deze was in het Zuid-Amerikaanse land in een poging om er een zelfde revolutie te ontketenen als in 1959 in Cuba.

Als bron noemt het communistische partijorgaan Granma de Boliviaanse krant El Deber. Daar zou zich vorig jaar de zoon van Terán hebben gemeld met het verzoek om een dankbericht voor de artsen te publiceren. Sinds het aantreden van de linkse president Evo Morales, begin 2006, zijn in Bolivia duizenden Cubaanse artsen actief. Onder de noemer van Operatie Milagro (Wonder) voeren zij allerhande behandelingen uit, waaronder veel oogoperaties. Terán, die aan staar leed, meldde zich bij een van hun medische posten in de stad Santa Cruz, waar niemand hem herkende en hij gratis behandeld werd.

El Deber berichtte uiteindelijk niet over Teráns operatie. Maar een redacteur van de krant, Pablo Ortiz, vertelde vorig jaar aan een weblogger van de Argentijnse krant Clarín over het voorval. Deze Juan Pablo Meneses blogde er op 10 oktober 2006 al over onder de kop ‘internationale primeur’.

Dat Granma het bericht nu pas oppikt is wellicht niet geheel toevallig. Komende dinsdag is de 40ste sterfdag van Che en in opmaat hiernaar voert Granma de gebruikelijke verering van de ‘icoon van de revolutie’ de laatste weken op. Over Terán schrijft de krant: „De oude man kan nu weer de kleuren van de hemel waarderen, genieten van de glimlach van zijn kleinkinderen en potjes voetbal bijwonen. [...] Een man die geleerd heeft dat hij weer kan zien dankzij de artsen die de idealen van zijn slachtoffer nastreven. Vier decennia nadat Mario Terán probeerde met zijn misdaad een droom en een idee te vernietigen, wint Che opnieuw een gevecht. En vervolgt hij zijn veldtocht...”