Bos wil geen heffing bonus topmanager

Minister Bos (Financiën, PvdA) ziet niets in het voorstel van de regeringspartij CDA om „excessieve” bonussen van topmanagers extra te belasten. Het voorstel is volgens Bos slecht voor het vestigingsklimaat.

Bos zei dit gisteren tijdens een pauze van de Algemene Financiële Beschouwingen over de begroting in de Tweede Kamer. Hij reageerde daarmee informeel op het plan van het Tweede Kamerlid Frans de Nerée tot Babberich (CDA), die zijn voorstel eerder tijdens het debat had gelanceerd. De reactie van Bos is ongebruikelijk omdat tijdens het debat eerst de Kamerleden aan het woord komen, en de minister en zijn staatssecretaris een dag later, vandaag, op de voorstellen reageren.

„Niet netjes”, noemde De Nerée deze wijze van opereren dan ook. „Maar de minister heeft het boetekleed aangetrokken en heeft erkend dat hij onhandig heeft geopereerd. Daarmee nemen we voorlopig genoegen.”

Met de afwijzing van Bos is de kans klein dat het CDA een meerderheid in de Kamer krijgt voor de voorstellen. De christen-democraten in het parlement zien echter niets in de kabinetsplannen om de hoge inkomens aan te pakken. Zo wil het kabinet (CDA, PvdA, CU) de aftrek van pensioenpremies beperken tot inkomens van 185.000 euro. Daarnaast worden burgers met een eigen woning duurder dan 1 miljoen euro extra belast. Het CDA wil de eigen achterban – bijvoorbeeld ondernemers in het midden- en kleinbedrijf – liever niet op deze manier treffen en koerst daarom aan op een ruil.

„Op deze manier worden de excessen niet aangepakt”, zei CDA-Kamerlid De Nerée gisteren. „Wij hebben betere plannen”, aldus het Kamerlid tijdens het debat. Als het kabinet haar voorstel om de hoge inkomens extra te belasten laat vallen, is het CDA bereid buitensporig hoge bonussen voor topmanagers met 20 procent werkgeversheffing extra te belasten, betoogde De Nerée. Ook wil het CDA gouden handdrukken beperken tot een jaarsalaris. Krijgen ze meer voorzieningen mee zoals royale pensioenvoorzieningen of optieregelingen, dan moeten deze ook extra worden belast.

Minister Bos sprak tijdens zijn informele reactie over een „welkome draai” van het CDA. „Het is heel welkom dat het CDA eindelijk iets wil doen aan de topinkomens.”. Op die manier is er volgens de PvdA-minister in ieder geval een Kamermeerderheid voor het aanpakken van topinkomens. „De vraag is alleen nog hóe dit moet gebeuren”, zei Bos.

De CDA-belastingmaatregelen vindt hij niet de juiste weg, omdat ze volgens de minister negatieve gevolgen hebben voor het vestigingsklimaat in Nederland. „Het is bovendien gemakkelijker om een extra belasting op bonussen te ontwijken, dan een belasting op het eigen huis”, aldus Bos.