‘Beveiligen van Hirsi Ali plicht’

Volgens VVD-prominent Frits Bolkestein is het onjuist dat de Nederlandse Staat geen verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid van Ayaan Hirsi Ali. „Het is algemeen aanvaard dat een overheid zijn burgers ook in het buitenland beschermt. Dat geldt niet alleen voor Hirsi Ali, maar ook voor u en mij en alle andere Nederlanders.” Die verplichting heeft Nederland op grond van „algemeen aanvaard internationaal publiekrecht” volgens Bolkestein: „Als u gegijzeld wordt in Libanon, behoort de Nederlandse overheid er voor te zorgen dat u vrij komt.” Ook de VS beschermen zijn burgers overal ter wereld, zegt Bolkestein.

Hirsi Ali heeft gisteren op het ministerie van Justitie in Den Haag overlegd met ambtenaren over haar beveiliging. Bij het gesprek was onder anderen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, Tjibbe Joustra, aanwezig. Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) heeft Hirsi Ali niet gesproken.

De voormalige VVD-parlementariër kreeg nogmaals te horen dat de Nederlandse staat de kosten voor haar beveiliging in de VS, waar ze tot voor kort woonde, niet meer zal financieren. Haar advocate Britta Böhler benadrukte vanochtend dat Hirsi Ali altijd bereid is geweest de kosten van haar beveiliging in de VS zelf te betalen: „Maar er is wel tijd nodig om de middelen bij elkaar te krijgen”.

Na het gesprek op het ministerie van Justitie kwam Hirsi Ali gisteravond in het Haagse hotel Des Indes bij toeval Tweede Kamerlid en oud-minister Rita Verdonk tegen, met wie ze kort sprak. Verdonk steunde eerder deze week Hirsi Ali.

Een meerderheid van de Kamer steunt het verzoek van GroenLinks-leider Halsema voor een spoeddebat over de kwestie voorlopig niet. Wel vroegen verschillende parlementariërs gisteren om opheldering van de minister. Ze willen weten waarom de beveiliging in de VS is gestopt, wat precies de afspraken met Hirsi Ali en de Amerikanen zijn over haar beveiliging en wat de algemene regels zijn voor bescherming in het buitenland. De brief met antwoorden wordt morgen verwacht.

Kamerlid Griffith (VVD), partijgenote van Hirsi Ali, wilde weten hoeveel die beveiliging kost.

Minister Hirsch Ballin zei gisteren in Lissabon alvast dat hij daar in ieder geval niets over zal zeggen. „Op het moment dat ik mededelingen doe over de kosten van beveiliging kun je daar het niveau van beveiliging uit afleiden. Dat behoort tot de gevoelige gegevens”, aldus de bewindsman.