Amerikaans rapport kritisch over optreden Blackwater

Rotterdam. Werknemers van het particuliere beveiligingsbedrijf Blackwater USA zijn sinds 2005 betrokken geweest bij 195 schietincidenten in Irak, blijkt uit interne rapporten van Blackwater. In 84 procent van de gevallen waren het de beveiligers die het vuur openden, terwijl de opdrachtgever van Blackwater, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, voorschrijft dat de bewakers alleen defensief mogen optreden. Dit blijkt uit een kritisch rapport van een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Blackwater kwam vorige maand in opspraak na een schietincident in Bagdad, waarbij zeker elf burgers gedood werden. Bij de 195 incidenten vielen volgens Blackwater 16 doden. Het rapport vult aan dat ”Blackwater in het overgrote deel van de incidenten schoot vanuit rijdende wagens en niet ter plekke onderzocht of er slachtoffers waren”.