Als de baas meedoet zijn de deelnemers serieuzer

Avontuurlijke bedrijfsuitjes zijn populair, maar ongelukken zijn niet altijd te voorkomen. De branche van vlottochten, boerengolf en paintball blijft hameren op veiligheid.

Rubberen vlot van Sportwijzer, voor 12 tot achttien personen

Rotterdam, 3 okt. - „De kunst van het balanceren”, noemt Sander Louwrier zijn taak om deelnemers aan een bedrijfsuitje te wijzen op de gevaren zónder daarbij het plezier te verpesten. Louwrier is directeur van Height Specialists uit Delft, gespecialiseerd in onder meer paintball en abseilen, bijvoorbeeld van de Euromast. „We zitten aan de bovenkant van het risicosegment.”

Veel organisatiebureaus van bedrijfsuitjes zeggen „geschrokken” te zijn van de dood van twee vrouwen na een vlotongeluk op de rivier de Berkel, afgelopen weekeinde in de Achterhoek. De meeste bureaus zeggen niet precies te weten wat er in Rekken is gebeurd. Ze benadrukken dat zij maatregelen nemen om de veiligheid te vergroten. Maar ook dat ongelukken niet altijd te voorkomen zijn. Sander Louwrier: „Je kunt nog zo vaak zeggen hoe iemand op een mountainbike moet fietsen. Maar als hij zijn stuur draait en tegen een boom oprijdt, heb je daar totaal geen invloed op.”

Het aanbod aan outdoor bedrijfsuitjes is enorm: boerengolf, ballonvaren en wildwatervaren, maar ook parachutespringen, op zes meter hoogte over touwen klauteren, speurtochten in de stad. „Voor alle deelnemers vet gaaf en ernstig paranoia. Continue onverwachte wendingen tot aan het einde toe”, schrijft Essent na zo’n stadstocht. Jaarlijks nemen honderdduizenden mensen deel aan dit evenementengebeuren, zegt Bert van der Stoep, voorzitter van de Vereniging van Buitensport Ondernemingen Nederland (Vebon). Het aantal ongevallen daalt daarentegen nog steeds. „Dankzij de professionalisering”, zegt Van der Stoep, tevens eigenaar van het bedrijf Vadesto.

Zijn deelnemers in toom te houden? Nodigen bedrijfsuitjes niet per definitie uit tot jolig en misschien onvoorzichtig gedrag? Sander Louwrier van Height Specialists: „Mensen willen nog wel eens jolig zijn als ze van de Euromast afdalen. Aan ons de taak om hen dan toch vooraf bij elkaar te brengen en te wijzen op de veiligheidsregels. Alles uit je zakken halen bijvoorbeeld, want beneden lopen mensen. En niet roken, in verband met de vuurgevoeligheid van de kleding. Op elke deelnemer hebben we drie begeleiders. Er kan eigenlijk niets fout gaan.” Op internet zijn enthousiaste reacties te lezen. „Fantastisch evenement waarbij het kind in een ieder weer boven kwam, top begeleiding waarbij zeer goed op veiligheid werd gelet, maar op een manier die de spelbeleving niet in de weg stond”, meldt het bedrijf Stoon.

Gediplomeerd personeel inzetten wil ook wel helpen, zegt Remco Stappenbelt, directeur van het drie jaar geleden begonnen bedrijf Hiawatha Actief uit het Overijsselse Dalfsen aan de Vecht, onder meer geschikt voor het maken van kanotochten. Stappenbelt: „Wij schrokken van het ongeluk op de Berkel. Ook wij organiseren kanotochten. En ook bij ons op de Vecht kom je stuwen tegen. We hebben eerder samen met het waterschap gekeken naar de veiligheid. Er zijn bordjes geplaatst. Er is een veiligheidslijn gespannen, waar mensen zich desnoods aan vast kunnen grijpen.” Stappenbelt zegt ook in de gaten te houden wanneer het niet langer verantwoord is te kanoën. „De Vecht is een regenrivier, en vanaf oktober kan de stroming daardoor te groot worden. Bovendien moeten we rekening houden met de watertemperatuur. Ik ben zelf bedrijfsleider van een zwembad geweest, en ik weet uit ervaring dat je heel goed moet letten op onderkoeling.”

Niet altijd zijn deelnemers geneigd aan alle veiligheidsvoorschriften te voldoen. Stappenbelt: „Mensen die niet kunnen zwemmen krijgen bij ons altijd een zwemvest aan. Maar mensen die wel kunnen zwemmen, willen dat vaak niet. Je kunt de mensen dan niet dwingen.” Verder zijn er „moeilijke” groepen. „Mensen bij wie de kano moedwillig omver gaat.” Op vrijgezellenfeesten bijvoorbeeld.

Bij het bedrijf Ducktrail in Wormer kunnen de werknemers rijden in oude 2CV’s. „Welke route u ook kiest, het bedrijfsuitje staat altijd in het teken van samenwerking, creativiteit en spanning!” Onderweg zijn avontuurlijke hindernissen zoals een veerpont of een kudde schapen, en activiteiten zoals blind fileparkeren en een bandenwisselspel. Directeur Marc Welling heeft enkele preventieve maatregelen genomen: geen vrijgezellenfeesten, en geen alcohol. En als doelgroep bedrijven en overheid. Welling: „De keuze voor deze twee doelgroepen is bewust gemaakt. De deelnemers zijn serieuzer dan bij vrijgezellenfeesten en familiereünies. De baas rijdt immers mee én de aansprakelijkheid is beter geregeld.”

De minste kans op ongevallen, zegt Vebon-voorzitter Van der Stoep, heeft het bedrijf dat zich aansluit bij de Vebon en zich laat certificeren door te voldoen aan eisen wat betreft procedures, personeel en materiaal. Het bedrijf dat de fatale vlottocht organiseerde, is overigens geen lid van de Vebon. Veel verzekeraars eisen een keurmerk als outdoor bedrijven zich willen verzekeren. Sommige activiteiten „zoals parachutespringen” zijn bijzonder moeilijk te verzekeren, aldus Van der Stoep. „Bedrijven vragen in dat geval de deelnemers een formulier te ondertekenen waarin staat dat het bedrijf niet aansprakelijk kan worden gesteld.”

Maar ook deelnemers zelf hebben een verantwoordelijkheid. Van der Stoep: „Mensen die oud en stram zijn, moeten bepaalde activiteiten niet willen doen. Ze moeten zélf wijs zijn.” Aandacht voor veiligheid hoeft het het plezier niet te bederven, meent hij. „Aandacht voor veiligheid is geen last, maar een lust. Veiligheid werkt lustverhogend.”