Advocaat wil verbod op toneelstuk

Klusjesman Michaël de J. wil een toneelstuk over de Deventer moordzaak tegenhouden dat op 3 november in Deventer in première gaat. Zijn advocaat Jan Vlug overweegt een verbod in kort geding te eisen.

Het stuk gaat over „geknakte ego’s en het terugwinnen van de geloofwaardigheid,” zegt regisseur Erik-Jan Post. Het toneelstuk Het is ernst gaat over een fiscalist en een klusjesman die verbaal strijd leveren in een boksring. Ook een scheidsrechter verschijnt ten tonele.

Volgens Post wordt Michael de J. niet met naam genoemd. „Dat was eerst wel zo, maar de naam hebben we er vorige week uitgegooid.” Dat gebeurde volgens hem op eigen initiatief, niet onder dreiging van juridische actie. „We vonden dat het dan toch zou gaan over wie het heeft gedaan.” Dat is volgens hem nadrukkelijk niet de bedoeling.

In de echte Deventer moordzaak is fiscalist Ernest Louwes uit Lelystad veroordeeld tot aan de Hoge Raad tot 12 jaar cel. Particuliere onderzoekers, de laatste jaren aangevoerd door opiniepeiler Maurice de Hond, denken dat Michael de J. de werkelijke dader is. De J. deed klussen voor de in 1999 vermoorde weduwe Wittenberg en staat in de zaak bekend als ‘de klusjesman’. Officieel is hij nooit aangemerkt als verdachte.

Advocaat Vlug vindt dat het toneelstuk zijn cliënt weer in verband brengt met de zaak, ook al komt hij er niet in voor als dader. „Als niemand meer twijfel heeft over wie het gedaan heeft, is het niet interessant om zo’n toneelstuk te brengen. De suggestie wordt dus wel weer gewekt.”

Vlug denkt dat het juridisch haalbaar is het toneelstuk tegen te houden. „Artistieke vrijheid is belangrijk, maar er zijn grenzen. Kijk naar de vrijheid van meningsuiting. Die is nog belangrijker, die staat zelfs in de grondwet. Maar ook die kun je beperken, dat heeft Maurice de Hond aan den lijve ondervonden.”

De Hond werd in april veroordeeld tot het betalen van 120.000 euro schadevergoeding wegens zijn verdachtmakingen aan het adres van Michael de J. Regisseur Post zegt niet te verwachten dat een rechter zijn stuk zal tegenhouden. „Ik denk dat ik als theatermaker het recht heb mensen spiegels voor te houden. Dat is mijn missie.”