1 Strikken

Er zijn 42.000 manieren om je veters in je schoenen tye rijgen

Opvallen met veters

www.fieggen.com, doorklikken naar ‘Ian’s Shoelace Site’

De strikken in de schoenen van Ian Fieggen lijken soms net kleine kunstwerken. Op zijn site verzamelt hij bijzondere vetermethodes. Wetenschappers hebben volgens hem uitgerekend dat er 42.000 manieren zijn om je veters in je schoenen te rijgen en te strikken. „In veel beroepen worden speciale vetermethodes gebruikt uit praktische overwegingen”, vertelt Fieggen. „Zo strikken fietskoeriers hun veters vaak aan de zijkant, zodat ze niet tussen de spaken komen. En sommige soldaten doen alleen veters door de bovenste gaatjes van hun laarzen. Als ze gewond raken aan hun voet kunnen ze de veter er in een keer uittrekken en hun schoen uitdoen.” Maar er zijn ook ‘onpraktische’ vetermethodes op zijn site te vinden, zoals de inrijgmethode voor de mooie maar lastige sterrenpatroon. „Je bent zeker een half uur bezig met het rijgen van de veters. Maar het is voor iedereen handig om een paar goede vetermethodes te leren. Veel mensen kunnen namelijk helemaal niet veteren. Ze maken een omastrik, waarbij de ene lus veel lager hangt dan de andere. Je veters schieten dan zo weer los.” (DR)