Zacht

Begin oktober hebben we volgens de klimaatboeken recht op een graad of 16.

De komende dagen komen we daar iets boven met langs de zuidelijke grens soms een graad of 19 à 20 op de thermometer. Nazomers wordt het voorlopig niet, want de bewolking overheerst en soms valt er wat regen.

Vanavond en vannacht komt over het algemeen veel bewolking voor en valt er lokaal een spatje motregen. In het noorden zijn er eerst nog opklaringen en met weinig wind kan de temperatuur in Groningen, Drenthe en delen van Friesland dalen naar 8 of 9 graden.

Onder de bewolking komt het kwik in de rest van het land uit op 11 à 12 graden. Morgen is het overal bewolkt en vooral in het zuiden van het land valt soms wat regen. Elders blijft neerslag beperkt tot wat hele lichte motregen. De zon laat het op de meeste plaatsen afweten, maar toch komt de temperatuur op 16 tot lokaal 20 graden uit. Er staat verder heel weinig wind. Boven land meten we windkracht 1 tot 2 en aan zee waait nog net een windkracht 3.

Donderdag krijgt vooral het noorden van het land te maken met wat regen. De temperatuur blijft hetzelfde en het waait opnieuw niet al te hard.

Na donderdag ligt er een hogedrukgebied in de buurt van Nederland. Er staat weinig wind en in deze tijd van het jaar kan dan tijdens de steeds langere nachten gemakkelijk nevel, mist en laaghangende bewolking ontstaan.