Weinig lichtpuntjes in James Blunts tranendal

cd pop James Blunt. All The Lost Souls Warner **

cd pop

James Blunt. All The Lost Souls

Warner **

De meeste Nederlanders zullen bij de regel ‘I can see clearly now/ the rain has gone’ vooral denken aan de versie van dit nummer door Lee Towers. Maar James Blunt bedoelt de regel als verwijzing naar het jaar 1973, het jaar dat I Can See Clearly Now een wereldhit was. 1973 is nu de naam van het openingsnummer van de nieuwe cd van Blunt, die in 2005 een wereldhit had met You’re Beautiful. Het was indrukwekkend hoe trefzeker hij destijds bij nagenoeg iedereen de juiste snaar wist te raken. En even ontluisterend hoe hem dat nu niet lukt. 1973 is daarvan een voorbeeld: Blunt schaatst wat heen en weer door emotioneel klinkende frasen, met huilerig stemgeluid en in mineur.

En zo gaat het verder op All The Lost Souls: van mineurakkoord naar droevig refrein. Lichtpuntje in Blunts tranendal is Give Me Some Love, geschreven met Linda Perry, de rechterhand van Pink. Perry weet hoe je een rocknummer moet schrijven en dat past Blunts jammerstem goed. En het is aardig om deze onkreukbare man ‘I’ve taken ship-loadof drugs/ I’m so tired of never fixing the pain’ te horen zeggen.