Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Waarom is mobiel bellen bij tankstations verboden?

Toen Sharid Uppelschoten uit Amsterdam onlangs aan het tanken was, sloot een pompbediende de pomp af. Sharid was tegelijkertijd aan het bellen en dat bleek verboden. Waarom, vraagt Sharid: „Kan je haar in de brand vliegen?”

Mobiel bellen is inderdaad verboden bij tankstations. Het is een eigen regel van de tankstations, vertelt een woordvoerder van de politie. Je krijgt er geen bekeuring voor.

Het verbod, zoals ook in de handleiding van sommige gsm’s staat, heeft te maken met mogelijk explosiegevaar. Door een hoge concentratie brandstofdampen bij tankstations kan een klein vonkje vuur veroorzaken, zegt Christof Kinet van Nokia. „Via de gaatjes van de mobiele telefoon kunnen de dampen binnendringen. Door elektronisch contact kan zo een vonkje ontstaan.”

Hard bewijs is er niet en bij de politie zijn geen gevallen bekend, volgens de woordvoerder. In de VS raakte in 2004 wel een 21-jarige student gewond bij een explosie toen hij tijdens het tanken aan het bellen was. Maar de Britse onderzoeker Adam Burgess concludeerde in 2005 dat bij 243 tankstationbranden in de laatste elf jaar geen explosies plaatsvonden door mobiele telefoons.

„De kans dat je mobiele telefoon een vonkje maakt, is kleiner dan dat het eigen lichaam een vonkje veroorzaakt”, denkt Erik Kelder, docent aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen aan de Technische Universiteit Delft.

Door wrijving van je kleren tegen de bekleding van de autostoelen, vooral als je uitstapt, wordt je lichaam statisch geladen. Bij een plotselinge, harde ontlading (door contact met metaal bijvoorbeeld) kan een vonkje ontstaan. In combinatie met de juiste hoeveelheid zuurstof en brandstofdampen kan dit vonkje weer tot een explosie leiden. Maar die kans is erg klein.

Voor behoedzame bestuurders: ontlaad je lichaam geleidelijk door tijdens het uitstappen het metaal van de autodeur vast te pakken. En voor thrillseekers: draai zoveel mogelijk op je stoel, spring uit de auto en omhels dan de carrosserie!