Volleybalvrouwen lopen wildcard World Cup mis

De Nederlandse volleybalsters hebben geen wildcard gekregen voor de World Cup. De internationale federatie FIVB heeft de twee uitnodigingen gisteren toegekend aan Polen en de Dominicaanse Republiek. Bij het toernooi volgende maand in Japan zijn drie toegangsbewijzen voor de Olympische Spelen te verdienen.

Joop Alberda, technisch directeur van de nationale volleybalbond (NeVoBo), reageerde teleurgesteld. „Het is zonde. Na het goede optreden in de World Grand Prix was de kans zeker aanwezig dat we een wildcard zouden krijgen. Maar helaas was de concurrentie ook groot.”

De oud-bondscoach was niet verrast over de keuze voor de onttroonde Europees kampioen Polen. „Daar zit veel geld en het volleybal is immens populair. Alles wordt op televisie uitgezonden. Daarmee hebben ze een voorsprong op ons. We wisten vooraf dat niet beide wildcards naar Europa zouden gaan. De Dominicaanse Republiek profileert zich altijd als aantrekkelijk team.”

Alberda gaat ervan uit dat Nederland nu in november een pre-olympisch kwalificatietoernooi moet organiseren. Bij dit evenement kan de ploeg deelname afdwingen voor het Europese OKT in januari in Duitsland. Door de vijfde plaats bij het Europees kampioenschap, afgelopen weekeinde, liepen de vrouwen van bondscoach Avital Selinger naast de World Cup ook rechtstreekse plaatsing voor het OKT mis. Alberda gaat de komende dagen rustig nadenken waar de pre-olympische kwalificatie moet worden gehouden. Eindhoven, Almere en Rotterdam zijn volgens hem een paar opties.

De Nederlandse ploeg heeft met het laatste mondiale olympische kwalificatietoernooi (OKT3) volgend jaar zomer in Japan nog een kans de Spelen te halen. Toelating hiervoor gaat via de wereldranglijst. Alleen de beste twee Europese landen die zich nog niet hebben geplaatst, mogen dan meedoen. Door het missen van de World Cup kan Oranje echter geen punten meer voor de ranglijst verdienen. Alberda: „Het zal nog een moeilijke opgave worden om in Peking te komen.” (ANP)