VN-gezant ontmoet hoogste leider Birma

De directeur van het Japanse persbureau APF legt bloemen op de plek in de Birmese stad Rangoon waar fotojournalist Kenji Nagai vorige week stierf door geweervuur. Foto AFP MYANMAR OUT Japan's video news agency APF News president Toru Yamaji (R) touches the precise location as he pays his respects 02 October 2007 in Myanmar's biggest city Yangon after laying flowers on the road where Japanese journalist Kenji Nagai was killed 27 September 2007 while covering the pro-democracy protests. Japanese Deputy Foreign Minister Mitoji Yabunaka also flew to Myanmar to probe the killing as the body of Nagai bore signs that he was shot at point-blank range and died almost instantly, according to his employer who saw his remains in hospital. AFP PHOTO AFP

In Birma heeft VN-gezant Ibrahim Gambari vandaag een ontmoeting gehad met de hoogste generaal van het bewind, Than Shwe. Aanwezig waren verder de nummer twee, drie en vier van de junta. Over de inhoud van het gesprek werd niets bekendgemaakt. Gambari sprak verder voor de tweede maal met oppositieleidster Aung San Suu Kyi.

In de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York beschuldigde Birma’s minister van Buitenlandse Zaken Nyan Win gisteren „opportunisten” en buitenlanders van de onrust in Birma. Afgelopen week demonstreerden tienduizenden monniken en burgers tegen het regime.

Volgens Nyan Win is de rust in het land teruggekeerd. De minister ontkende dat de veiligheidstroepen excessief geweld hebben gebruikt. De avondklok is versoepeld. Lokale media melden dat honderden tot duizenden monniken uit Rangoon op transport zijn gezet naar een gevangenis in het noorden van het land. Dertig al gevangen monniken zouden in hongerstaking zijn gegaan.

Schattingen over het dodental bij de demonstraties lopen sterk uiteen. De Australische regering gaat uit van dertig doden. Lokale media spreken over tweehonderd doden in het hele land, dan wel tweehonderd doden in Rangoon, dan wel honderd doden bij een enkele school in Rangoon.

De Britse krant Daily Mail schat het dodental veel hoger, op basis van informatie van een gedeserteerde Birmese veiligheidsagent, die zegt te hebben geweigerd mee te werken aan een transport van honderden monniken: „Duizenden demonstranten zijn dood en de lichamen van honderden geëxecuteerde monniken zijn gedumpt in de jungle.”

Volgens het Birmese bewind zijn tien mensen, inclusief de Japanse fotojournalist die donderdag omkwam, door militair geweervuur gedood. „Ik denk dat zelfs de generaals geen idee hebben van het echte dodental”, stelt een Birma-expert in Hongkong.

Een staatskrant drukte gisteren foto’s af van elf „gewelddadige” demonstranten. Op de foto’s houden ze wapens vast: een mes, een katapult, een stok, stenen en noten. (AP, Reuters, BBC)

Total en chevron in Birma: pagina 17