Vliegmaatschappijen vinden ticketheffing door Nederland onzin

BRUSSEL. De extra heffing op vliegtickets die het kabinet wil invoeren is geen milieumaatregel, maar een verkapte belasting. Dat zegt de Vereniging van Europese Luchtvaartmaatschappijen (AEA) in een gisteren uitgegeven verklaring. De Vereniging, die 31 leden telt, is met name verbolgen over het feit dat de opbrengsten van de heffing niet ten goede komen aan milieuprojecten of het `groener` maken van vliegreizen, maar direct in de staatskas vloeien. ”Als gevolg van investeringen in meer efficiënte vliegtuigen en capaciteit is de afgelopen jaren de uitstoot van broeikasgassen per kilometer en per passagier met 20 procent omlaag gegaan”, aldus de AEA. De heffing die het kabinet wil invoeren, van 11,50 euro op Europese vluchten en 45 euro voor intercontinentale vluchten, zal ”helemaal niks bijdragen aan dat proces”.