Verdachte van moord betuigt spijt

De 19-jarige man die vorig jaar in het centrum van Antwerpen op klaarlichte dag een tweejarig meisje en haar oppas doodschoot, heeft gisteren voor de rechtbank spijt betuigd.

„Ik wil hier nu zeker zeggen dat ik walg van hoe ik handelde, deed en bezig was. Ik wil aan alle slachtoffers en alle betrokkenen, allochtonen en allochtonenverenigingen mijn excuses aanbieden”, zei de schutter, die eerder al bekende, op de eerste dag van zijn proces. De aanklacht luidt dubbele moord met racistisch motief.

De moorden veroorzaakten vorig jaar een golf van verontwaardiging in België. Premier Verhofstadt legde direct na de schietpartij een verband met extreemrechts. Het doodgeschoten meisje was Belgisch en blank, maar haar oppas was een Malinese. De schutter bracht ook ernstige verwondingen toe aan een Turkse vrouw.

De verdachte gaf gisteren geen duidelijke verklaring voor zijn daden. Hij ontkende dat hij een racist was. Een racistisch liedje op zijn mobiele telefoon ( ‘White man marches on’) noemde hij een grap. Op de dag voor de moorden was hij van zijn internaat gestuurd, omdat hij de regels had overtreden door op zijn kamer te roken. Daarop besloot hij dat dood wilde, zei hij. „Ineens was dat plan er, het bleef maar hangen. Ik had een zekere dood voor ogen. Ik dacht: straks ben ik er toch niet meer.”

Het is voor het eerst dat iemand in België wordt vervolgd voor een racistische moord.