Uitgever Uyterlinde weg bij Meulenhoff

Amsterdam, 2 okt. Uitgever Judith Uyterlinde van J.M. Meulenhoff is opgestapt. Dat heeft de directie van Meulenhoff en De Boekerij gisteren bekend gemaakt. Volgens Uyterlinde waren er ”uiteenlopende inzichten over de bedrijfsvoering” tussen haar en de gezamenlijke directie van Meulenhoff en De Boekerij, beide onderdeel van het PCM-concern. Uyterlinde: ”We hadden andere ideeën over de zelfstandigheid van J.M. Meulenhoff. Daar heb ik mijn conclusies uit getrokken.” Met het vertrek van Uyterlinde verliest Meulenhoff voor de derde keer in korte tijd een uitgever. Tilly Hermans (2001) en Annette Portegies (2004) vertrokken na conflicten met de leiding van PCM. Vervolgens bleef de eens roemruchte uitgeverij achter met een gedecimeerd fonds. Uyterlinde wordt opgevolgd door adjunct-uitgever Xandra Schutte, oud-hoofdredacteur van Vrij Nederland.