‘Trein duurder door chipkaart’

De openbaar vervoerbedrijven overwegen een extra tariefsverhoging van 7 procent voor hun diensten bij de invoering van de ov-chipkaart. Dit staat in een voorstel van de stadsregio Amsterdam, als opmaat voor een landelijke regeling. De ov-chipkaart, die per 1 januari 2009 in heel Nederland de strippenkaart en treinkaartjes moet vervangen, zou leiden tot 7 procent minder reizigers. Dat schrijft topambtenaar Nico van Paridon in een brief aan de Reizigersadviesraad (RAR). De prijsverhoging dient ter compensatie van dit verlies. Reizigersvereniging Rover wijst op de toezegging die is gedaan door de vorige minister van Verkeer en Waterstaat, Karla Peijs, dat invoering van de ov-chipkaart voor de reiziger geen tariefsstijging zou inhouden. De invoering van de ov-chipkaart verloopt uiterst moeizaam. Vorige maand stelde staatssecretaris Huizinga definitieve invoering uit tot een nader te bepalen datum. (NRC)