Ton Koopman blijft toch hier

Het Amsterdam Baroque Orchestra van Ton Koopman blijft zeker tot 2009 in Nederland gevestigd, nu het ministerie van OCW en fondsen een eenmalige extra subsidie van 185.000 euro hebben toegezegd. Koopman had vorig jaar gedreigd met zijn Amsterdam Baroque Orchestra naar Bordeaux te verhuizen, omdat de subsidies daar veel ruimer zijn.

Koopman klaagde over de subsidiestructuur in Nederland en hekelde het gebrek aan subsidie voor de authentieke barokorkesten in vergelijking met de reguliere symfonieorkesten. De Nederlandse Bachvereniging krijgt 392.000 euro subsidie, het Amsterdam Baroque Orchestra 293.000 euro en het Orkest van de Achttiende Eeuw 245.000 euro. De barokorkesten geven wel minder concerten dan de symfonieorkesten.

Koopman kreeg steun van de D66-fracties in de Amsterdamse gemeenteraad en de Tweede Kamer. Er waren ook relativerende meningen over het dreigement van Koopman om naar het buitenland te vertrekken. Koopmans leermeester, de klavecinist en organist Gustav Leonhardt, zei vorig jaar in deze krant dat je niet helemaal op de overheid moet afgaan en zelf ook wat moeite moet doen. „Niet alles kan.”

Het Orkest van de Achttiende Eeuw van Frans Brüggen kondigde eerder dit jaar aan vanaf 2008 geleidelijk minder subsidie te vragen dan de huidige 250.000 euro. Het orkest verdient zelf negentig procent van de inkomsten en gaat in de toekomst minder spelen.

De vorige minister van OCW, Maria van der Hoeven, zei een jaar geleden op vragen uit de Tweede Kamer „geen volledig vertrek” van Koopman uit Nederland te voorzien. Volgens haar was er niet zo veel aan de hand, ondanks het wegvallen van een platencontract met het label Erato en de annulering van een tiental concerten. Ton Koopman heeft nu het eigen platenlabel Antoine Marchand, een verfransing van zijn eigen naam.