Toch nog Kamerdebat ABN

De Tweede Kamer zal op 17 oktober alsnog over de overname van ABN Amro spreken met minister Wouter Bos (Financiën, PvdA). Op de agenda van die dag staat dat de vaste Kamercommissie voor Financiën zal spreken over de „mogelijke overname” van ABN Amro. Opmerkelijk, want als alles gaat zoals verwacht, zal in de loop van volgende week al duidelijk zijn dat ABN Amro definitief wordt overgenomen door het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander. Op 5 oktober sluit het bod.

Kamerlid Elly Blanksma van regeringspartij CDA vindt het niet meer dan normaal dat de Kamer pas na de overname met Bos debatteert. „De Kamer controleert. We wilden niet met Bos in debat voordat hij een verklaring van geen bezwaar had afgegeven aan het consortium. Nu dat gebeurd is, kunnen we over de vervolgstappen van de overname spreken.”

Oppositielid Ewout Irrgang (SP) is minder te spreken over de gang van zaken. „Wij hadden graag voor de verklaring aan het consortium met Bos gesproken, maar ondanks eerdere toezegging wilde de PvdA uiteindelijk niet meedoen. Dit was het maximaal haalbare.” Irrgang erkent dat de Kamer zo nog maar weinig invloed kan uitoefenen op de voorwaarden van de overname. „Het is een beetje mosterd na de maaltijd.” Toch ziet hij nog ruimte voor de Kamer. „Het consortium staat bij elke stap die het gaat zetten onder toezicht en moet steeds opnieuw toestemming vragen. Daar zullen we bovenop zitten.”

ABN Amro gaat intussen door met de voorbereiding van de eigen verkoop. Gisteren maakte de bank bekend de verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle aan Bank of America te hebben afgerond. Die levert ABN een boekwinst op van 7,3 miljard euro.