Thaise generaal niet langer militair leider

Bangkok. De generaal die de militaire raad leidt die Thailand bestuurt sinds de bloedeloze coup van vorig jaar, heeft zijn functie neergelegd. Generaal Sonthi Boonyaratglin, die meehielp om de populistische oud-premier Thaksin Shinawatra af te zetten, is daarmee niet langer de feitelijke leider van het land. Regeringsfunctionarissen zeiden dat de generaal ermee akkoord was gegaan de functie van waarnemend premier op zich te nemen. De stap leidt tot speculaties dat de generaal is geïnteresseerd in het premierschap. De huidige premier, de generaal in ruste Surayud Chulanont, heeft kritiek gekregen op zijn functioneren. Het militaire bewind in Thailand heeft beloofd in december verkiezingen te organiseren. Ook zou de zogenoemde militaire Raad voor Nationale Veiligheid een nieuwe grondwet opstellen.