Texaanse olieboer cel in voor fraude

new york, 2 okt. De Texaanse oliehandelaar Oscar Wyatt (83) heeft gisteren bekend te hebben gefraudeerd binnen het VN-olie-voor-voedselprogramma in Irak. Wyatt (83) moet 18 tot 24 maanden de cel in en 11 miljoen dollar boete betalen. Justitie laat vier andere aanklachten tegen hem vallen na deze schuldbekentenis. Wyatt, die persoonlijk contact had met Saddam Hussein, betaalde de Iraakse leider steekpenningen om oliecontracten te verkrijgen. Volgens zijn advocaat was de zaak tegen Wyatt ”verstrengeld” met diens oppositie tegen de Amerikaanse invallen in Irak in 1991 en 2003. Eind 1990 kwam Wyatt met president Bush sr. in conflict toen hij, na de Iraakse invasie van Koeweit, naar Irak reisde om er twee dozijn Amerikanen vrij te praten die werden vastgehouden door Bagdad.