Televisie Voorkeur

Pelé, a world cup hero, is het portret, gemaakt door de BBC, van Edson Arantes do Nascimento, die man die onder de naam Pelé als wellicht de beste voetballer aller tijden. Het verhaal van een flamboyante en fenomenale voetbalcarrière, die begon toen hij als 11-jarig straatvoetballertje werd ontdekt door scouts van de Braziliaanse topclub Santos. Zes jaar later, in 1958, hielp hij Brazilië aan zijn eerste Wereldbeker. België 2, (Canvas), 23.30-0.25u. Brazil's Pele is hoisted on shoulders of his teammates after Brazil won the ninth World Cup final against Italy, 4-1, in Mexico City's Estadio Azteca, Mexico, on June 21, 1970. Pele, who scored the opening goal of the game and assisted two, wins his third winner's medal. The World Cup victory is Brazil's third win for the Jules Rimet Cup. (AP Photo) Associated Press

Actualiteiten

EénVandaag. Het proces-Holleeder in Amsterdam gaat deze week vooral over de afpersing van vastgoedmagnaat Willem Endstra. Een belangrijke getuige, voormalig advocaat Bram Zeegers, heeft gisteren verklaard dat Holleeder Endstra heeft bedreigd en afgeperst. Vandaag mag de verdediging Zeegers vragen stellen. Een verslag. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Ontwikkelingshulp heeft de afgelopen vijftig jaar meer kwaad dan goed gedaan. Dat is de stelling van Wereldbank-econoom William Easterly, die uitlegt wat er allemaal mis kan gaan bij ontwikkelingshulp. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Verslag van het proces tegen Willem Holleeder en over de Endstra-tapes, met nieuwe geluidsfragmenten. En een verslag uit het grensgebied tussen Birma en Thailand, met vooral aandacht voor de hulpverlening aan de vluchtelingen. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

MAX en Loretta. Praatprogramma met als gast presentatrice Mireille Bekooij. Zij is ambassadeur voor de stichting Cordaid Mensen in Nood, een ontwikkelingsorganisatie die noodhulp verleent en armoede bestrijdt, onder meer in Afrika. Bekooij vertelt over de recente bezoeken die ze voor Cordaid bracht aan Malawi. Ned.2, 17.35-18.25u.

Openingsavond Het Gesprek. In het programma Spraakmakers praten de initiatiefnemers van de nieuwe omroep, Frits Barend en Ruud Hendriks, een uur lang met Mathijs van Nieuwkerk. Jeroen Pauw en Paul Witteman over praten op televisie (19.00-20.00u), gevolgd door o.a. een gesprek tussen Raymond van de Klundert (Kluun) en Harry Mulisch over literatuur (20.00-21.00u.). Verder Het gesprek van de dag met Maxime Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken (21.00-22.00u). (Eind van de avond een verslag van de openingsavond op nrc.nl, morgen op de mediapagina’s). Het Gesprek, 19.00-23.00u.

De wereld draait door. Gast is o.a. Erik van Muiswinkel. Verder vertellen Piet Smolders en André Kuipers over 50 jaar ruimtevaart en haalt popmuziekkenner Leo Blokhuis herinneringen op aan zijn ontmoeting met Mick Jagger. Presentator Matthijs van Nieuwkerk krijgt assistentie van tafelheer Giel Beelen, discjockey. Ned.3, 19.30-20.25u.

Het elfde uur. Vanavond als gasten minister van Defensie Eimert van Middelkoop, die vertelt over het besluit tot eventuele verlenging van de missie in Uruzgan en over meer geld voor defensie; presentatrice Anita Witzier vertelt over de landelijke campagne tegen alcoholschade bij kinderen en pubers die ouders leert ‘nee’ te zeggen. En multimiljonair Jacob Gelt Dekker die ook bekend staat als filantroop. Hij geeft een toelichting bij twee van zijn boeken die deze week verschenen en verklaart tevens waarom hij de Curaçaose bestuurders corrupt en misdadig noemt en de bevolking lui, dom en kwaadaardig. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. Als gast onder meer de architect Cees Dam. Ned.1, 23.05-23.55u.

informatief

Opgelicht. In de serie reportages over oplichtingpraktijken van bedriegers, fraudeurs en oplichters deze keer o.a. aandacht voor een Turks vakantieresort dat een luchtkasteel blijkt te zijn, waarbij 700 beleggers die hun geld investeerden in een Golden Sun-project werden gedupeerd. De hoofdrolspelers hebben 60 tot 70 miljoen gulden buitgemaakt. Verder een ‘meesterfotograaf’, die waardeloze trouwreportages maakt en zijn dochter met een schuld van 100.000 euro opzadelt. Ned.1, 21.05-21.45u.

Gallileo: Het brein van de pijn. Nieuwe, onorthodoxe methoden om chronische ziektes als dystrofie te bestrijden leveren veelbelovende resultaten op. Bij een experiment met spiegeltherapie voelt de proefpersoon hoe het is om niet twee, maar drie armen te hebben. Hoe het brein je dingen kan laten beleven die er niet zijn, vaak toegepast bij mensen met een geamputeerd lichaamsdeel. De hersenen van een patiënt krijgen de illusie dat het afgezette ledemaat terug is en gewoon kan bewegen. In veel gevallen verdwijnt dan de jarenlange fantoompijn. Ned.2, 22.50-23.25u.

film

Film 2007. Aandacht voor o.a. And When Did You Last See Your Father? met Colin Firth en Jim Broadbent, en voor Control, de ‘biopic’ geregisseerd door Anton Corbijn, over de zanger van Joy Division, Ian Curtis. BBC 1, 0.20-0.50u.

Cinema.nl: Nederlands Film Festival. Verslag van het festival met speciale aandacht voor het scenario. Ned.2, 0.25-0.45u.

sport

NOS UEFA Champions League: Inter - PSV. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag en nabeschouwing van de wedstrijd Inter-PSV. 20.10-23.00u.