Tegenvaller voor volleybalsters: geen wildcard

NIEUWEGEIN, 2 okt. De Nederlandse volleybalsters hebben geen wildcard gekregen voor de World Cup. De internationale federatie FIVB heeft de twee uitnodigingen gisteren toegekend aan Polen en de Dominicaanse Republiek. Bij het toernooi volgende maand in Japan zijn drie toegangsbewijzen voor de Olympische Spelen te verdienen. Joop Alberda, technisch directeur van de NeVoBo, reageerde teleurgesteld. ”Het is zonde. Na het goede optreden in de World Grand Prix was de kans zeker aanwezig dat we een wildcard zouden krijgen. Maar helaas was de concurrentie ook groot.” Alberda gaat ervan uit dat Nederland nu in november een pre-olympisch kwalificatietoernooi moet organiseren. Bij dit evenement kan Nederland deelname afdwingen voor het Europese olympisch kwalificatietoernooi in januari in Duitsland. Door de vijfde plaats afgelopen week bij het Europees kampioenschap liepen de vrouwen van bondscoach Avital Selinger naast de World Cup ook rechtstreekse plaatsing voor dat toernooi mis. ”We gaan de komende dagen rustig nadenken waar we de pre-olympische kwalificatie willen houden. We hebben met Eindhoven, Almere en Rotterdam een paar opties.” De Nederlandse ploeg heeft met het laatste mondiale olympische kwalificatietoernooi volgend jaar zomer in Japan nog een laatste kans de Spelen te halen. Toelating hiervoor gaat via de wereldranglijst. Alleen de beste twee Europese landen die zich nog niet hebben geplaatst, mogen dan meedoen. Door het missen van de World Cup kan Nederland echter geen punten meer voor de ranglijst verdienen. Concurrenten Polen en Servië, dat als finalist bij het EK ook meedoet aan de World Cup, kunnen dat wel.