Stemmingmakerij past niet bij nrc.next

Ik ben abonnee van nrc.next vanwege de onafhankelijkheid van de krant, de gedegen achtergronden en analyses, en het beleid om niet aan stemmingmakerij te doen. Ik ben dan ook ontdaan over de nrc.next die gisteren bij ons in de bus viel.

Feit 1: de afgelopen maanden hebben Verdonk en Wilders (samen tien zetels) ontzettend veel media-aandacht gekregen, zeker in verhouding tot linkse partijen als Groen Links en D66 (samen tien zetels). Statement op de cover van next: `Verdonk uit de VVD, Wilders in het verdomhoekje (...)`. Welk verdomhoekje?

Feit 2: Er zijn veertig probleemwijken door minster Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie, PvdA) benoemd. Dat betekent dat er duizenden wijken zijn waar geen, weinig of `acceptabele` problemen zijn. Keuze nrc.next: een volledig omslagartikel gebaseerd op 21 interviews in één wijk. Maar één wijk is niet representatief, 21 interviews ook niet. Een kwaliteitskrant maakt daar melding van.

Feit 3: Volgens de politie in die wijk is het juist veiliger geworden in die wijk. Keuze next: de eerste drie alinea`s van het artikel geven voorbeelden die op het tegendeel lijken te duiden. Op zich zou deze tegenstrijdigheid een interessant journalistieke vraag opleveren, maar die wordt niet expliciet gesteld, laat staan beantwoord.

Kortom, ik vind het getuigen van stemmingmakerij en verkeerde beeldvorming. Die overigens wel past in de tijdgeest, maar dat vind ik nu net zo jammer, van mijn krant.