Soms ben ik wel een shopaholic

Alessia Coraggioso Foto Johannes van Assem foto Johannes van Assem 26-09-2007 Alessia Coraggioso, verdienen en uitgeven Assem, Johannes van

Alessia Coraggioso (29) werkt sinds deze week bij Tomtom als orderspecialist voor Italië en Frankrijk.Salaris: 2.300 euro bruto per maandHuur: 540 euro inclusiefBoodschappen: 100 euroVerzekeringen: 125 euroSparen: 200 euro per maand

Je hebt net een nieuwe baan. Is dat uit financiële overwegingen?

„Voor een deel wel, maar ik was ook ontevreden met mijn vorige baan. Ik werkte bij een incassobureau. Daar kreeg ik wel promotie, maar uiteindelijk leverde dat weinig salarisverhoging op. Ik verdiende 1.850 euro per maand, dus ik ga er aardig op vooruit.

„Ik geloof niet dat het mijn levensstijl erg zal veranderen. Misschien ga ik meer reizen. Ik bezoek een of twee keer per jaar mijn familie in Italië. Daarnaast reis ik veel over de hele wereld. Ik heb in Engeland gewerkt, heb veel Franse vrienden en sinds drie jaar woon ik in Nederland.”

Waarom ben je in het buitenland gaan werken?

„In eerste instantie ging ik naar Engeland om de taal beter te leren. Maar toen ik er eenmaal zat wilde ik blijven. Ik ontmoette er mijn vriend en we gingen naar Nederland. In Zuid-Italië, waar ik vandaan kom, is de werkloosheid bijna 20 procent. Hier had ik binnen een week een baan. Die uitzendbureaus van jullie werken prima. Het grote verschil tussen Italië en Nederland is dat de arbeidsmarkt hier veel flexibeler is. Als je in Italië economie studeert, word je econoom.”

Gaan Nederlanders anders met geld om?

„Ja. Vooral bij uitgaan. Als ik naar een restaurant of café ga, is één biertje voor mij genoeg. Voor Nederlanders niet. In Italië speelt het uitgaansleven zich buiten af. Hier kom je al snel in een kroeg terecht en daar ga je dan drinken. Italianen besteden hun geld eerder aan kleding, Nederlanders aan hun sociaal leven.

„Ik praat redelijk veel met vrienden over geld en salaris. Ze zeggen vaak dat Nederlanders er niet graag over praten. Deels is dat zo, ze zijn een beetje gereserveerd, maar ik heb gemerkt dat het geen enkel probleem is als je goede vrienden bent.”

Waar geef je te veel geld aan uit?

„Ik kan soms een shopaholic zijn. Vooral als het gaat om kleren en schoenen. Ik ben een vrouw, snap je. Maar als het me lukt om niet te veel kleren te kopen, kan ik ook wel sparen. Gemiddeld zo’n 200 euro per maand. Ik eet ongeveer drie keer per week buiten de deur en ik lunch nooit thuis. Dat heeft als voordeel dat mijn koelkast niet zo goed gevuld hoeft te zijn. ”

Leendert van der Valk