Samen eten remt alcoholgebruik

rotterdam, 2 okt. Iedere dag een gezamenlijke gezinsmaaltijd, dat helpt al om pubers van de alcohol af te houden. Dat vonden Amerikaanse onderzoekers die bij ruim 5.500 11- tot 18-jarigen een jaar lang keken wie er begon te drinken. Hun verslag verscheen gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine. Meisjes die sociaal gezien zelfbewust zijn, gaan wat sneller aan de alcohol. En jongens die zichzelf sportief en atletisch vinden, gingen ook eerder drinken. Dat zijn eigenlijk positieve eigenschappen, vinden de onderzoekers. Ze zien meer in beïnvloeding van andere factoren. Pubers die zich aangetrokken voelden tot promotiemateriaal van de drankindustrie en een `positieve houding` tegenover drank hadden gingen ook vaker aan de drank. Daar is met opvoeding en striktere verboden van alcoholreclame dus nog wel wat te bereiken, zeggen de onderzoekers.