PvdA verrast door besluit Hirsch Ballin

Ayaan Hirsi Ali, kort na haar aankomst ruim een jaar geleden in Washington. Inmiddels bevindt het voormalige VVD-Kamerlid zich op een Nederlands schuiladres. Foto Yuri Gripas Ayaan Hirsi Ali enjoys good a weather in Washington, September 21, 2006. PHOTO BY YURI GRIPAS Gripas, Yuri

Coalitiepartij PvdA is onaangenaam getroffen door het besluit van minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) om niet langer de kosten voor de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali in de Verenigde Staten te betalen.

Gisteren werd bekend dat Hirsi Ali terugkeert naar Nederland. Het voormalige Kamerlid van de VVD vertrok in september 2006 naar de VS. Inmiddels bevindt ze zich op een Nederlands schuiladres.

GroenLinks zou vanmiddag een spoeddebat aanvragen. Fractievoorzitter Halsema: „Ayaan Hirsi Ali behoort tot een specifieke categorie mensen die om politieke redenen met de dood bedreigd wordt. De Nederlandse staat kan niet zeggen: deze mensen mogen nooit meer reizen.”

Ayaan Hirsi Ali maakte op 16 mei 2006 bekend de Tweede Kamer en Nederland te verlaten, omdat ze haar huis uitgezet dreigt te worden en omdat toenmalig minister Verdonk van Vreemdelingenbeleid (VVD) een onderzoek begon naar haar naturalisatie. Verdonk, inmiddels eenmansfractie in de Tweede Kamer, noemde de bescherming van Hirsi Ali in het tv-programma Nova gisteravond een „taak van de Nederlandse overheid”. „Hirsi Ali heeft gebruik gemaakt van de vrijheid van meningsuiting. De overheid moet de terroristen [die haar bedreigen] aanpakken, of haar beschermen”, aldus Verdonk.

Toenmalig minister van Justitie Donner (CDA) liet de Tweede Kamer op 28 juni 2006 weten dat hij bij het vertrek van Hirsi Ali naar de VS „zorg [zou] dragen voor een verantwoorde overdracht van beveiligingsmaatregelen aan de Amerikaanse autoriteiten”.

PvdA’er Dijsselbloem heeft vragen: „Zijn er echt afspraken met de VS gemaakt? Zo niet, dan zijn we op het verkeerde been gezet. En waarom deinst de minister terug voor de kosten van Hirsi Ali’s beveiliging in het buitenland? Haar publieke rol is in Nederland ontstaan. Waar ze nu woont, werkt of waarvandaan ze bedreigd wordt, zijn formele zaken die haar veiligheid niet in de weg mogen staan.”

CDA en PVV steunen het besluit van Hirsch Ballin. „De Nederlandse overheid kan niet tot Sint Juttemis verantwoordelijk zijn voor haar beveiliging in Amerika”, zegt PVV-fractievoorzitter Wilders.