President Zuid-Korea bezoekt voor het eerst communistisch Noord-Korea

President Zuid-Korea bezoekt voor het eerst communistisch Noord-Korea Pyongyang, 2 Okt. De Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun en zijn gastheer, de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il (tweede en derde van links), namen vandaag gezamenlijk een militaire welkomstparade af in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Op de achtergrond zwaaien burgers met de nationale bloem Kimilsungia, een orchidee vernoemd naar wijlen Kim Il-sung, de vader van Kim Jong-il. Roh stak vanmorgen als eerste Zuid-Koreaanse leider te voet de zwaar bewaakte grens met Noord-Korea over. Slechts één keer eerder hebben leiders van de twee Korea’s elkaar ontmoet. Roh’s voorganger, Kim Dae-jung, vloog in 2000 naar het noorden. Sindsdien gaat de grens geleidelijk open voor Zuid-Koreanen die voor zaken of toerisme naar het noorden reizen. Foto AFP pagina 5 North Korean leader Kim Jong-il (L) and South Korean President Roh Moo-Hyun (L) watch a military parade during a welcoming ceremony at the April 25 Hall of Culture in the capital Pyongyang, North Korea, 02 October 2007. North and South Korea were proclaimed as separate nations in 1948, three years after the peninsula was divided between US and Soviet zones of influence. AFP PHOTO / POOL AFP