Poetin wil best premier worden

President Poetin mag volgend jaar geen nieuwe termijn als president van Rusland beginnen. Gisteren sloot hij voor het eerst niet uit dat hij dan in plaats van president wel premier wil worden. Eerst moet hij de verkiezingen winnen.

De Russische president Vladimir Poetin wil na zijn aftreden als president in maart 2008 eventueel premier worden. Dat maakte hij gisteren bekend tijdens een partijcongres van het Kremlingezinde Verenigd Rusland in Moskou.

Poetin werd in eerste instantie gevraagd lijsttrekker te worden voor de parlementsverkiezingen van 2 december. Hij accepteerde het aanbod in een uitgebreide toespraak „met dankbaarheid”, waarop alle afgevaardigden hem een staande ovatie gaven. Toen Poetin kenbaar maakte geen lid van Verenigd Rusland te willen worden, omdat hij partijloos wil blijven, nam het congres unaniem een motie aan die het toestaat om een niet-partijlid tot lijsttrekker te benoemen.

Poetins acceptatie van het lijsttrekkerschap kwam over als een spontane actie. Maar de Russische krant Gazeta maakte vandaag bekend al een week geleden van een hoge partijfunctionaris van Verenigd Rusland te hebben vernomen dat Poetin ‘bereid’ was om het lijsttrekkerschap op zich te nemen.

Na zijn ‘verkiezing’ tot lijsttrekker werd Poetin door een afgevaardigde gevraagd of hij in 2008 het land als premier zou willen leiden. Poetin zei hierover: „Het is een realistisch idee, maar het is nog te vroeg om erover na denken. Want hiervoor moet op zijn minst aan twee voorwaarden zijn voldaan: ten eerste dat Verenigd Rusland op 2 december de verkiezingen moet winnen en ten tweede dat de kiezers een fatsoenlijke, bekwame en efficiënte president moeten hebben gekozen met wie goed is samen te werken.”

De verrassende toekomstplannen van Poetin komen als een slag voor de andere deelnemende partijen aan de verkiezingen. Gezien Poetins populariteit in Rusland – volgens opiniepeilingen krijgt hij meer dan 75 procent steun van de bevolking – betekent zijn lijsttrekkersschap van Verenigd Rusland dat zij vrijwel alle worden weggevaagd. Alleen de Communistische Partij en de andere pro-Kremlinpartij Rechtvaardig Rusland lijken nog de kiesdrempel van 7 procent te kunnen halen.

Een vertegenwoordiger van de Communistische Partij, Vladislav Joertsjik, zei over Poetins besluit: „In plaats van verkiezingen krijgen we nu een onderdrukking door de regering. De verkiezingen zijn een voorspelbare farce geworden.”

Onder Poetins leiding zou Verenigd Rusland een tweederde meerderheid in het parlement kunnen veroveren. Hiermee zou de partij in feite alles voor elkaar kunnen krijgen wat in haar belang en dat van het Kremlin is. Ook een wijziging van de grondwet, met als doel Poetin een derde termijn als president te gunnen, behoort dan tot de mogelijkheden.

Poetin was door het congres uitgenodigd om een openingstoespraak te houden. Na Verenigd Rusland uitvoerig te heben geprezen en zijn eigen ‘grote’ rol bij de oprichting ervan te hebben benadrukt, sprak hij vijftien minuten lang onder meer over de onder zijn bewind behaalde resultaten, de ontwikkeling van kleine bedrijven, het verkleinen van de sociale verschillen in de samenleving en het verhogen van pensioenen en salarissen. Vervolgens stelde afgevaardigde Jelena Lapsjina voor de grondwet aan te passen om Poetin een derde ambtstermijn als president te geven. „Het volk zal dit besluit respecteren”, voegde ze hieraan toe. Haar woorden werden met applaus begroet.

Ook een andere afgevaardigde riep Poetin op aan te blijven als president: „Zolang u dit bent zal heel Rusland gelukkig zijn.” Zulke persoonsverheerlijkende optredens doen denken aan de congressen van de vroegere Communistische Partij van de Sovjet-Unie.

Commentaar: pagina 7