Poetin: ‘Ik word wellicht premier’

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren gezegd dat hij in de toekomst wellicht weer premier van Rusland wordt. Poetin, die zondag 55 jaar oud wordt, zei op een congres van de Kremlingezinde partij Verenigd Rusland dat suggesties dat hij premier wil worden „volkomen realistisch” zijn. Zijn bekendmaking werd onthaald met een daverend applaus.

Poetin was in 1999 ook al minister-president onder Boris Jeltsin. Hij volgde Jeltsin op als president op 31 december 1999 en won daarna twee verkiezingen. Poetin voegde er gisteren wel aan toe dat het nog te vroeg is over het premierschap na te denken. „Twee voorwaarden moeten aanwezig zijn”, zei hij. „Verenigd Rusland moet de verkiezingen in december winnen en een respectabel, bekwaam en modern persoon, met wie ik als team zal werken, moet tot president gekozen worden.”

Op het partijcongres maakte Poetin ook bekend dat hij de kandidatenlijst van Verenigd Rusland zal aanvoeren voor de parlementsverkiezingen in december, zonder overigens lid te worden van de partij. Dat Poetin de lijst aanvoert betekent echter niet dat hij daadwerkelijk in het parlement komt. Prominente politici staan vaak hoog op de lijst om stemmen te trekken.

Poetins bekendmaking volgt op jarenlange speculatie over zijn bezigheden volgend jaar, als zijn tweede presidentstermijn is afgelopen. De Russische grondwet staat niet toe dat Poetin een derde achtereenvolgende termijn als president dient, en hij heeft in het verleden te kennen gegeven dat hij de grondwet niet zal veranderen. Poetin heeft echter ook verschillende malen gesuggereerd dat hij achter de schermen invloed wil blijven uitoefenen.

Poetins deelname aan de parlementsverkiezingen maken het mogelijk dat hij een machtige premier wordt, die samen met een verzwakte president het land leidt. Poetin heeft als president veel macht naar zich toe getrokken, maar nu het einde van zijn presidentschap nadert is hij bezig een systeem van checks and balances op te zetten dat zijn opvolger zal verzwakken. (AP, Reuters)