Oud en nieuw zweet vermengd bij Heavy Trash

cd rock Heavy Trash: Going Way Out With Heavy Trash Yep Roc Records ***

cd rock

Heavy Trash: Going Way Out With Heavy Trash Yep Roc Records ***

Op de dagen dat Jon Spencer niets te maken wil hebben met zijn Blues Explosion trekt hij puntschoenen aan, trimt zijn bakkebaarden, kamt een lik brillantine in zijn kuif en verandert samen met Matt Verta-Ray in Heavy Trash. Op hun tweede plaat maakt het duo wederom grimmige, galmende en ranzige rockabilly. Spencer gromt, gilt, snuift en hijgt als vanouds vanuit de onderbuik. Als er ter begeleiding al een ritmesectie wordt ingehuurd, dan beperkt die zich tot zacht gepluk aan een contrabas of voorzichtig geratel van drumstokken.

Spencers kledingadvies ‘If the suit smells, wear it!’ vertaalt zich als het ware muzikaal. Niks nostalgie: hier wordt oud en nieuw zweet vermengd. Daarbij slopen de twee duivelse Elvissen reputaties (They Were Kings), vrouwenharten (Crying Tramp) en goede zeden (Kissy Baby). Waarschuwing: That ain’t right lijkt misschien een zoetsappige ballad. Maar dat gaat over later, als Heavy Trash alweer is vertrokken, op zoek naar nieuwe schatjes. ‘But untill that day arrives, I’m gonna make you scream and cry.’