Opzetje Holleeder mislukt

De mediastrategie van Willem Holleeder heeft zich vanochtend tegen de Heinekenontvoerder gekeerd. Holleeder wilde een selectie van gesprekken aan het dossier toevoegen die waren opgenomen in de keuken van vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Het gaat om twee uur opnamen die Holleeder gistermiddag aan de rechtbank gaf. Daaruit zou blijken dat Endstra, die met de politie sprak over afpersing door Holleeder, onbetrouwbaar is. Maar gisteravond bleek het televisieprogramma Nova via de verdachte te beschikken over bijna vijftig uur materiaal die zijn opgenomen in Endstra’s keuken. Het verzoek van Holleeder om desondanks slechts twee uur in de rechtszaal af te luisteren, viel slecht bij de rechtbank.

„Achteraf bezien is het misschien een domme actie geweest”, stelde rechtbankvoorzitter R. Verpalen. „Als u het zo zegt, misschien wel”, gaf Holleeder toe. „Ik zal het nooit meer doen, edelachtbare.” Zijn excuses kwamen echter te laat. Voor de rechtbank was het alles of niets: „We willen kunnen beoordelen of de selectie van het materiaal representatief is en dat kan niet als u niet al het materiaal ook aan de rechtbank geeft”. Het verzoek werd afgewezen.