Nokia wil maker van landkaarten kopen

Mobieltjesfabrikant Nokia wil voor 8,1 miljard dollar (5,7 miljard euro) kaartenmaker Navteq overnemen. Daarmee wil het Finse Nokia meer kunnen doen met navigatie op de mobiele telefoon.

Dat maakte Nokia gisteren bekend. Het Amerikaanse Navteq verkoopt digitale landkaarten aan onder meer makers van navigatiesystemen. Het is de grootste concurrent van Tele Atlas, de Nederlandse kaartenmaker waarop navigatiesystemenfabrikant Tomtom recent een bod heeft gedaan van 1,8 miljard euro.

Het bod op Navteq past in de strategie van Nokia om naast telefoons steeds meer diensten te gaan verkopen. Zo kondigde het bedrijf kort geleden aan een online muziekwinkel te beginnen en heeft het een platform voor mobiele spelletjes. Ook kocht Nokia recentelijk Twango, een site waar mensen filmpjes uitwisselen, en een bedrijf voor mobiel adverteren. Nokia gebruikte de kaarten van Navteq al voor navigatiediensten op sommige van zijn mobiele telefoons.

De koers van het aandeel Nokia daalde na de aankondiging met ruim 3 procent. Beleggers waren van mening dat het Finse bedrijf te veel betaalt. In Nederland schoten de koersen van Tomtom en Tele Atlas juist omhoog. Morgen publiceert Tomtom het biedingsbericht voor de overname van Tele Atlas.

Navteq werd opgericht in 1985 in Silicon Valley. Philips was de eerste belangrijke investeerder in het bedrijf en was betrokken bij Navteq sinds 1988. Tot de beursgang in 2004 had het elektronicabedrijf een belang van 83 procent. In 2005 verkocht het bedrijf zijn laatste aandelen. Wel zit er nog een oud-Philipsmedewerker in de raad van commissarissen. In totaal hield Philips ruim 1,5 miljard euro over aan zijn aandelenbelang.

Het Europees hoofdkantoor van Navteq zit in Veldhoven. Bij het bedrijf werken tweeduizend mensen.