Nokia neemt fabrikant van kaarten over

Mobieltjesfabrikant Nokia doet een bod van 8,1 miljard dollar (5,7 miljard euro) op kaartenmaker Navteq. Het Finse Nokia wil in zijn mobiele telefoons en op internet meer doen met navigatiediensten.

Dat heeft Nokia gisteren bekendgemaakt. Het Amerikaanse Navteq verkoopt digitale landkaarten aan onder meer makers van navigatiesystemen. Het is de grootste concurrent van Tele Atlas, de Nederlandse kaartenmaker waarop de producent van navigatiesystemen Tomtom recentelijk een bod heeft gedaan van 1,8 miljard euro.

Het bod op Navteq past in de strategie van Nokia om naast telefoons steeds meer diensten te gaan verkopen. Zo kondigde het bedrijf kort geleden aan een online muziekwinkel te beginnen en heeft het een platform voor mobiele spelletjes. Ook kocht Nokia recentelijk Twango, een site waar mensen filmpjes uitwisselen, en een bedrijf voor mobiel adverteren. Nokia gebruikte de kaarten van Navteq al voor navigatiediensten op sommige van zijn mobiele telefoons. „Diensten waarin locatie een rol speelt vormen de kern van de internetdiensten die Nokia gaat bieden”, zei Nokia-topman Olli-Pekka Kallasvuo gisteren.

Het bod is een tegenvaller voor het Amerikaanse Garmin, dat net als Tomtom navigatiesystemen maakt. Het aandeel van Garmin kelderde met 11 procent omdat beleggers vrezen dat het bedrijf straks moeilijker aan kaartinformatie kan komen, wanneer de twee grootste kaartenmakers in handen zijn van concurrenten.

Overigens benadrukte Kallasvuo van Nokia gisteren dat het bedrijf alle klanten van Navteq op dezelfde manier zal blijven behandelen. Toch schoot in Nederland gisteren de koers van Tele Atlas omhoog na speculatie dat Garmin nu alsnog een bod zal uitbrengen op Tele Atlas.

Tot drie jaar geleden was Navteq grotendeels in handen van Philips. Het bedrijf werd opgericht in 1985 in Silicon Valley. Philips investeerde in het bedrijf in 1994 en voegde er zijn eigen cartografische activiteiten bij. Tot de beursgang in 2004 had het elektronicabedrijf een belang van 83 procent, in 2005 verkocht het zijn laatste aandelen. In totaal bracht het aandelenbelang in Navteq Philips 1,5 miljard euro op.

Het hoofdkantoor van Navteq staat in Chicago, het Europees hoofdkantoor in Veldhoven. Voor het bedrijf werken 3.000 mensen. Het heeft 69 landen in kaart gebracht. Zo’n 700 werknemers rijden elke dag rond in speciale busjes om nieuwe gebieden in kaart te brengen.

Navteq is pas sinds 2002 winstgevend. Vorig jaar behaalde het bedrijf 582 miljoen dollar omzet en 110 miljoen dollar nettowinst.