‘Monniken naar noorden Birma’

Duizenden boeddhistische monniken, die gevangen zitten in de voormalige Birmese hoofdstad Rangoon, zullen naar gevangenissen in het noorden van het land worden gestuurd. Dat hebben anonieme bronnen tegen de BBC gezegd. Ongeveer 4.000 monniken zijn vorige week gearresteerd door het leger nadat ze massaal de straat op waren gegaan om te protesteren tegen de militaire dictatuur. Birma is een van de laatste gesloten landen ter wereld. De monniken worden vastgehouden in een ongebruikte renbaan en een technisch college. Bronnen binnen een door de regering gesteunde militie zeiden dat ze snel naar het noorden zouden worden gestuurd. Met veel monniken achter de tralies zijn de protesten in Birma verstomd. Gisteren leken de inwoners van Rangoon hun normale leven weer op te pakken, al was de aanwezigheid van militairen in de stad groot en van monniken klein. (BBC)