Meer kinderen voor bromberen

Al bekend was dat een man met lage stem aantrekkelijker wordt gevonden.

Nu blijkt dat hij ook meer kinderen krijgt.

Onlangs overleden operazanger Luciano Pavarotti – vader van vier dochters – met zijn jongste kind. Foto AFP (FILES) Official picture taken 13 December 2003 of the famous Italian tenor Luciano Pavarotti and Nicoletta Mantovani with their 11 month old daughter, Alice after their wedding ceremony in Modena's main theatre. Operatic legend Luciano Pavarotti, whose glorious tenor voice, showmanship and crossover celebrity turned him into a global superstar, died 06 September 2007 at his home in northern Italy at the age of 71. AFP PHOTO/ Gianmarco Chieregato/Photomovie/HO RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP

Als een man een lage stem heeft, dan krijgt hij meer kinderen. Bij vrouwen heeft stemhoogte geen invloed. Dit ontdekten Amerikaanse antropologen bij de Hadza, een jagersverzamelaarsvolk uit Tanzania.

De Hadza, nog maar 1.000 mensen, figureren vaker in onderzoek omdat hun tegenwoordig zeldzame levenswijze vele tien- of zelfs honderdduizenden jaren het normale menselijke patroon was. Tot nu was wel bekend dat mannen met lage stemmen aantrekkelijk werden gevonden door vrouwen, en ook vaker seks hadden, maar of dat ook echt leidde tot meer nageslacht was niet bekend. En ook moeilijk te bepalen in de moderne maatschappij vol voorbehoedsmiddelen, zo schrijven de onderzoeker in het deze week verschenen nummer van Biology Letters.

Het onderzoek bij de Hadza is een belangrijke stap voorwaarts in de beantwoording van de vraag waarom mensenmannen zoveel lagere stemmen hebben dan vrouwen. Bij andere primaten zijn die verschillen veel minder groot.

Uit eerder onderzoek bleek dat mannen hun stem manipuleren in onderlinge dominantiestrijd: de laagste stem wint vaak. Een diepe stem is een aanwijzing voor veel testosteron en dus voor grote actiebereidheid en grote kracht, en in theorie aantrekkelijk voor vrouwen.

De onderzoekers vroegen 49 Hadza-mannen en 52 -vrouwen tussen de 19 en 55 om in een Landrover voor een bandrecorder de bekende Hadza-groet Hujambo! (=hallo!) uit te spreken en te vertellen hoeveel kinderen ze hadden gekregen en hoeveel er nog leefden. Stemanalyse en statistiek deden de rest. Gecorrigeerd voor leeftijd (een oudere man of vrouw heeft natuurlijk meer kans op kinderen dan een jongere) bleek de hoogte van de stem van grote invloed op de vruchtbaarheid bij mannen maar totaal niet bij vrouwen. Bijna de helft van de variatie in kindertal bij de mannen kon worden verklaard met hun stemhoogte.

De Hadza leven in een soort seriële monogamie: de meeste mannen hebben één vrouw, maar slechts een vijfde leeft het hele leven met dezelfde vrouw. De belangrijkste reden voor scheiding is dat de vrouw de ontrouw van haar man zat is en hem verstoot. Er is dus veel overspel, ook bij getrouwde vrouwen.

De antropologen houden daarom één slag om de arm. Het is namelijk niet uit te sluiten dat dominante mannen met een zware stem meer geneigd zijn om te liegen over hun kinderen, of eerder geloven in hun biologisch vaderschap.

Rectificatie / Gerectificeerd

Pavarotti

Bij het artikel Meer kinderen voor bromberen (2 oktober, pagina 16) stond een foto van tenor Luciano Pavarotti. Een tenor is een relatief hoge mannelijke zangstem. Een foto van de bekende bas Boris Christoff, ook op YouTube te zien, zou passender zijn geweest.

    • Hendrik Spiering