Luhukay neemt zijn veulens bij de hand

De Nederlandse trainer Jos Luhukay moet de gedegradeerde Duitse club Borussia Mönchengladbach terugbrengen naar de Bundesliga. Maar de concurrentie is groot.

Gelaten ondergaat Jos Luhukay het applaus van 50.000 supporters van Borussia Mönchengladbach. Hoewel zijn aanvallende en tactisch sterke ploeg met 2-1 gewonnen heeft van mededegradant Alemannia Aachen en daardoor tweede staat in de Tweede Bundesliga, stelt hij zich uiterst bescheiden op. Later, op de persconferentie, verklaart hij zijn houding: „Ik loop nooit voorop in de polonaise, die is bedoeld voor de spelers.”

Na de vijfde zege op rij is de sfeer bij Borussia Mönchengladbach uitgelaten. De club die in de jaren zeventig grote triomfen vierde met trainers als Udo Lattek en Hennes Weisweiler, wordt nu bij de hand genomen door Jos Luhukay. De Venlonaar, in het verleden speler van onder andere VVV en RKC, is al veertien jaar werkzaam als trainer in Duitsland. Bij Uerdingen en Paderborn maakte Luhukay furore als opbouwtrainer, met veel aandacht voor het spelen van verzorgd en aanvallend voetbal. Bij FC Köln werkte Luhukay als assistent van landgenoot Huub Stevens, waarmee hij kampioen van de Tweede Bundesliga werd. Vorig jaar belandde de Venlonaar bij Borussia Mönchengladbach, waar clublegende en trainer Jupp Heynckes in hem een ideale aanvulling voor de trainersstaf zag. Na het ontslag van Heynckes, die vanwege de slechte resultaten door supporters met de dood werd bedreigd, werd Luhukay benoemd tot coach van Die Fohlen (De veulens, bijnaam van het jonge Borussia uit de Weisweiler-periode, red.). Hij slaagde er afgelopen seizoen niet in om de ploeg te behoeden voor degradatie, maar kreeg wél een contract tot 2009. Luhukay: „Uit die aanbieding spreekt veel vertrouwen. Ik mag met technisch directeur Christian Ziege bouwen aan een ploeg die zo snel mogelijk weer naar de Bundesliga moet promoveren. Een geweldige uitdaging.”

Een blik op de ranglijst van de Tweede Bundesliga doet bijna vergeten dat die afdeling niét de hoogste divisie in Duitsland is. Grote en gerespecteerde clubs als FC Köln, FC Kaiserslautern, SC Freiburg, Borussia Mönchengladbach en Alemannia Aachen voeren een verbeten strijd om promotie. En dan is er nog TSG Hoffenheim, dat gefinancierd wordt door miljardair Dietmar Hopp. Hoewel Hoffenheim een dorp is met 3.500 inwoners en nauwelijks een achterland heeft, laat Hopp een nieuw stadion voor 40 miljoen euro bouwen, en werd onlangs het Braziliaanse talent Carlos Eduardo voor zeven miljoen euro aangetrokken. Een ander opmerkelijk feit: het toeschouwersgemiddelde in de Tweede Bundesliga is 16.000.

Luhukay kijkt inmiddels niet meer op van de ontwikkelingen in het Duitse voetbal, en prijst zichzelf gelukkig met zijn eigen werkgever. Borussia Mönchengladbach heeft een budget van 40 miljoen euro, en boekte afgelopen jaar een netto-winst van vijf miljoen. „Deze club is ontzettend groot. In Duitsland spreekt iedereen met respect over Borussia. De fans hebben hun hart aan de club verpand. Ik besef welke verantwoordelijkheid ik heb. Voetbal is zeer populair in Duitsland. Alle stadions zitten vol, er is veel media-aandacht en de verschillen tussen de teams zijn klein. Als trainer is het fantastisch om hier te werken.”

Hoewel Luhukay nog een doorlopend contract heeft bij Borussia Mönchengladbach, blijft het de vraag of hij verder mag bouwen aan zijn ploeg. De club versleet in de afgelopen vier jaar zes hoofdtrainers (waaronder Dick Advocaat), zeven assistent-trainers en een technisch directeur. Verantwoordelijk voor dat instabiele beleid is voorzitter Rolf Königs, die van zichzelf beweert absoluut geen verstand van voetbal te hebben. Na de degradatie van vorig jaar plaatsten enkele invloedrijke sponsoren dan ook een paginagrote advertentie in de locale pers, waarin zij Königs opriepen om op te stappen. Dat gebeurde uiteindelijk niet: Königs werd herkozen als voorzitter, vooral vanwege de goede financiële situatie van de club. Onder Luhukay lijkt inmiddels de rust weergekeerd in Mönchengladbach. De spelers, onder wie de Nederlanders Roel Brouwers, Tobias Levels en Patrick Paauwe, zijn vol lof over de werkwijze van de coach. „Luhukay is een goede motivator en strategisch sterk”, aldus publiekslieveling Sascha Rösler. „Je kunt merken dat hij zelf op niveau heeft gespeeld. Bovendien blijft hij altijd rustig, dat komt goed over op de groep. Wij hebben geen grote namen, maar moeten het van ons sterke collectief hebben. Dat is een bewuste keuze van onze trainer.”

Luhukay zelf blijft nuchter onder alle loftuitingen. „Mijn spelers moeten het uiteindelijk doen op het veld. Ik probeer een visie voor de komende jaren te ontwikkelen. De potentie van deze club is namelijk ongekend.”