Laat de moraal erbuiten

Minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, PvdA) sloot zich deze week aan bij de paternalistische kruistocht van onze regering. Hij waarschuwde tegen de seksueel getinte beeldcultuur. De strijd, ook gevoerd door een aantal journalisten, gaat om de ‘ont-photoshoppisering’ van de samenleving. Wat lelijk is moet ook lelijk in beeld worden gebracht.

Na lang wikken en wegen heeft Plasterk geconcludeerd dat de vrouw geen lustobject is. Binnenkort buigt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) zich over de vraag wat een vrouw dan wel is. Veel mannen, op zoek naar houvast, kunnen niet wachten tot dat rapport verschijnt. Een van de conclusies zal luiden dat het een beetje van dit en een beetje van dat is en dat er jarenlang te veel op enkele aspecten van het vrouw-zijn is gehamerd waardoor het debat is geradicaliseerd. De oppositiepartijen zijn het hier, met uitzondering van D66, alvast niet mee eens.

Maakt een standpunt van politici enig verschil? Zal een jong meisje dat de indruk heeft dat ze naakt voor een webcam meer virtuele vrienden maakt, daarmee ophouden omdat minister Plasterk zich zorgen maakt? Zullen muziekzenders andere clips gaan uitzenden? De overheid heeft weinig invloed op de zeden van haar inwoners. Dat is de prijs die je betaalt voor democratie. En wat moet er eigenlijk veranderen? Welke acties heeft het kabinet in gedachten? Een webcamverbod? Hyvescensuur? Geen tits & asses-clips voor één uur ’s nachts? Een verbod op sms-taal? Alle kelderboxen volgieten met beton?

‘Nee, natuurlijk niet’, hebben de PvdA-Kamerleden al geroepen. Plasterk gaat eerst eens praten met zijn vrienden van de media. In Engeland woedt ondertussen een discussie over de serie The secret diary of a callgirl van ITV waarin het leven van een call girl wordt geromantiseerd. Straks gaan Engelse meisjes massaal als hoer werken, is de vrees. Zou het? Ik pleit voor een schoolvak ‘beeldverklaring’. Een vak waarin scholieren in een tv-programma alle trucs en stijlmiddelen leren onderkennen. Leer scholieren beter te begrijpen wat echt is en wat niet. En laat die moraal er in godsnaam buiten.

Menno van der Veen

Publicist en programmamaker.