Kritische reacties bij webforum

„Haar manier van binnenkomen was al onfatsoenlijk, haar manier van vertrek even onfatsoenlijk. Waarom moet de gemeenschap de beveiliging van dit vrouwmens betalen? Wij zijn haar niets verplicht, sterker nog zij is ons iets verplicht. Ze heeft een bepaalde sfeer gecreëerd in ons land en heeft ons ermee laten zitten.” Aldus ‘Yvonne’, de eerste deelnemer aan de discussie op nrc.nl die gisteren is geopend.

„Vindt u het terecht dat Justitie niet meer op wil draaien voor haar beveiliging in Amerika?” luidt de vraag op het forum. De meerderheid van de reageerders heeft weinig sympathie voor Hirsi Ali. ‘Rho Wolfert’: „Wel de lusten: lucratief baantje en boekencontract, minor celebrity status, maar niet de lasten die haar het voorafgaande gebracht hebben”.

Anderen betuigen juist steun, of schetsen een breder kader. ‘Jan Colijn’ schrijft: „Het principe in Nederland is dat kritiek op geloof mag. Als daarop wordt gereageerd met ernstige bedreigingen (...) dan past het dat de regering daar iets aan doet.” ‘Bob’ haakt in: „Het is maar goed dat de Amerikanen ons nooit vooraf hebben verteld wat de kosten zouden zijn om ons land te bevrijden, want dan hadden we nog steeds Duits gesproken.” En: „Tenenkrommende reacties hier. Zijn dit nou de vrijdenkers en libertijnen die zich NRC-lezers noemen?”

Lees de reacties op nrc.nl/discussie