Krediet wordt schaars voor hedgefondsen

De kredietcrisis dwingt hedgefondsen de rol van hun kapitaalverstrekkers (prime brokers) opnieuw te evalueren. Deze sector wordt momenteel gedomineerd door een handvol zakenbanken, zoals Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bear Stearns en Lehman Brothers. Zij hebben het grootste deel van de markt naar zich toe getrokken toen de bedrijfstak nog in de kinderschoenen stond, terwijl concurrenten traag waren met het opbouwen van de noodzakelijke infrastructuur. Bovendien werd een rekening bij een van de grote spelers gaandeweg gezien als een blijk van aanzien, waardoor het voor laatkomers steeds moeilijker werd de sector te betreden.

Maar de recente gebeurtenissen zouden de markt wel eens kunnen openbreken. De hedgefondsen zijn er tijdens de kredietcrisis op een harde manier achtergekomen dat de risico’s van een prime broking-relatie twee kanten op werken. Veel prime brokers hebben gesneden in de hoeveelheid kapitaal die beschikbaar was voor hun hedgefondsklanten, waardoor die werden geconfronteerd met margin calls (oproepen om meer onderpand te verstrekken) en liquidaties. Dikwijls veranderden de zakenbanken hun kredietverleningsvoorwaarden, omdat ze geld moesten vrijmaken om elders vastgelopen bedrijfsovernames en hypothecaire leningen, garanties aan speciale beleggingsvehikels en hun eigen handelsverliezen mee te kunnen financieren.

De hedgefondsen hebben hun lesje geleerd. Sommige fondsen zijn aan het rondneuzen, op zoek naar nieuwe financiers. Dat heeft goed gekapitaliseerde banken in de kaart gespeeld. Wat is in de huidige marktomstandigheden veiliger? Een bank met een sterke balans of een prime broker die zijn kredieten op de geldmarkt moet zien te financieren?

Bovendien zijn de liquiditeitszorgen niet het enige wat de hedgefondsen parten speelt. De kredietcrisis heeft mogelijkheden geschapen voor koopjes tegen afbraakprijzen. Maar om daarvan te kunnen profiteren, hebben hedgefondsen geld nodig. Het probleem is dat de zakenbanken op dezelfde kansen kunnen stuiten. En als kapitaal schaars is, zullen ze moeten kiezen tussen het sluizen van het geld naar hun eigen interne fondsen, wat grote rendementen kan opleveren, of het uitlenen ervan aan hedgefondsen tegen een magere rente. Reden te meer voor de hedgefondsen om een rekening te openen bij een bank met een ruime balans.

Simon Nixon

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Simon Nixon