Internet Weblog van de dag

Leeg plein. Schrijver en journalist Anil Ramdas blogt over het dagelijks leven in Paramaribo. „Bouterse had dus het volk opgeroepen om vandaag om tien uur massaal naar het plein voor het parlementsgebouw te komen, waar president Venetiaan zijn begroting voor het komende jaar zou presenteren. Om negen uur was het plein al hermetisch afgezet door een groot aantal politiemensen, militairen en andere gewapende eenheden. Maar het plein zelf was leeg. Om tien uur verscheen de president. Het politiekorps speelde plechtig het volkslied, een handjevol mensen stond er achter de barricaden vreedzaam naar te kijken. Totdat iemand luidkeels riep: Vene go home. Een luid gejoel rees op, iedereen begon iets te schreeuwen en de verzamelde journalisten en cameramensen renden naar de wat bont samengestelde groep: jonge creoolse jongens, oudere vrouwen, in ieder geval niet mensen die aan het werk moesten. Een jongen trok bijna alle aandacht. Hij kreeg het ineens op zijn heupen, hij raakte buiten zinnen van woede en riep luidkeels dat deze regering niks deed voor het volk, dat Venetiaan weg moest en dat Bouterse de enige was die het land kon redden. Hoe meer camera’s op hem werden gericht, hoe feller hij te keer ging.”

Meer over het leven in Suriname: nrc.nl/paramaribo