`Hoge celstraffen zijn niet onderbouwd`

Rotterdam. Politici voeren langere gevangenisstraffen in zonder wetenschappelijke onderbouwing. Behandeling en nazorg van gedetineerden zijn zo verminderd, dat het aantal ex-gevangenen dat opnieuw de fout in gaat, alleen maar zal stijgen. En de gedragsbeoordeling van verdachten is soms broddelwerk, zodat ten onrechte mensen tot TBS worden veroordeeld. Dit zei hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter afgelopen vrijdag in haar oratie aan de Universiteit van Maastricht. Het idee dat Nederlandse gevangenen te soft worden aangepakt, klopt al lang niet meer volgens haar. ”In de gevangenis is bijna geen behandeling mogelijk en hebben gedetineerden weinig opleidingsmogelijkheden. Dit gaat lijnrecht in tegen wat bekend is om terugval in criminaliteit te verminderen. We zijn als samenleving niet beter af met langere straffen en minder behandeling voor misdadigers.”