Hirsi Ali terug om dure beveiliging

Nederland wil niet meer betalen voor de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali in de VS.

Dus keerde zij gisteren terug naar Schiphol.

Hirsi Ali zal haar activiteiten voor de American Enterprise Institute wel voortzetten. Foto: Hollandse Hoogte Hollandse Hoogte

Ayaan Hirsi Ali is terug in Nederland. Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) is niet meer bereid de kosten voor haar beveiliging in de Verenigde Staten te betalen. De bescherming van het voormalige VVD-Kamerlid in Amerika is gisteren vervallen. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten van het ministerie van Justitie.

Hirsi Ali, die al jaren zwaar wordt bedreigd wegens haar kritische uitlatingen over de islam, is gisteren vanuit Washington op Schiphol aangekomen en naar een geheim adres gebracht. Ze zal vanuit Nederland de activiteiten voor haar werkgever, de denktank American Enterprise Institute (AEI) voortzetten omdat ze hier, als bedreigd persoon, verzekerd is van overheidsbeveiliging. Daarom wil ze zich in Nederland vestigen.

De autoriteiten in de VS willen de bescherming niet overnemen, zo bevestigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteravond. De regering geeft geen bescherming voor privéburgers zolang er geen sprake is van een concrete terreurdreiging, aldus een woordvoerder van het departement.

Hirsi Ali vertrok in september 2006 naar de VS. Tot gisteren werd haar beveiliging verzorgd door de Nederlandse staat, aanvankelijk via de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, later door het inhuren van een particulier beveiligingsbedrijf in de VS. Nu Nederland niet meer voor de beveiligingskosten wil betalen, vindt Hirsi Ali het onverantwoord om in de VS te zijn. Onlangs werden de veiligheidsmaatregelen bij haar publieke optredens verhoogd na nieuwe bedreigingen, vooral na de verschijning van de Amerikaanse uitgave van haar autobiografie.

Het stoppen van de financiering komt na maandenlang overleg tussen Hirsi Ali, haar advocaten en haar persoonlijk adviseur en het ministerie van justitie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Al in mei 2006 zei een NCTb-woordvoerder „dat beveiliging in de VS geen verantwoordelijkheid is van Nederland”. Wel liet toenmalig minster van Justitie Donner (CDA) de Tweede Kamer op 28 juni 2006 weten dat hij het tot zijn verantwoordelijkheid rekende om bij het vertrek van Hirsi Ali naar de VS „zorg te dragen voor een verantwoorde overdracht van beveiligingsmaatregelen aan de Amerikaanse autoriteiten”.

De financiering van de beveiliging zag het departement als een overgangssituatie. Hirsi Ali heeft de afgelopen maanden aangeboden zelf fondsen te werven om zo in de toekomst haar beveiliging te kunnen financieren. Dat kan evenwel pas nadat ze een zogenoemde ‘greencard’ heeft ontvangen, een permanente verblijfsvergunning voor de VS.

Hirsi Ali kreeg deze greencard vorige week uitgereikt. Maar het ministerie staat op het standpunt dat de overgangssituatie lang genoeg geduurd heeft en stopt daarom de betaling aan het Amerikaanse beveiligingsbedrijf.

Een NCTb-woordvoerder zei gisteren „zowel over het stopzetten van de financiering als de eventuele aanwezigheid van mevrouw Hirsi Ali in Nederland niets te willen bevestigen of ontkennen”.

In de politiek zijn de meningen verdeeld. CDA en VVD vinden dat de kosten van beveiliging in de VS niet kunnen voortduren, GroenLinks, de SP en PvdA willen opheldering. Deze week is er waarschijnlijk nog een spoeddebat.