Goede vmbo-leraren zijn juist heel schaars

Briefschrijver A.J.Derksen uit Kapelle stelt dat het terecht is dat hoog opgeleide leraren meer verdienen dan lager opgeleide leraren (nrc.next, 25 september). Het zou een kwestie van schaarste zijn. Dat klopt. Maar niet alleen gymnasia kampen met schaarste. Goede leraren zijn met name schaars op het vmbo. Onze jongste dochter heeft net haar eindexamen vmbo achter de rug, dus wij hebben van nabij kunnen meemaken hoe het daar werkt.

Bijvoorbeeld: zij heeft één maand Duitse les gehad, van drie verschillende leraren. Alle drie waren na een of twee lessen vertrokken naar een hoger schooltype. Eén van hen maakte zeer denigrerende opmerkingen richting klas, die door onze dochter als zeer beledigend werden ervaren. Maar onze dochter is niet gedemotiveerd geraakt, en heeft met mooie cijfers haar diploma gehaald. Die prestatie is niet te danken aan hoog opgeleide leraren ”die wel les kunnen geven op het vmbo”, maar aan een aantal zeer gemotiveerde leraren, die het in de vingers hebben om het beste uit de vmbo-leerling naar boven te halen. En dan gaat het niet om vakkennis, maar om didactische kennis. En zulke leraren zijn helaas schaars en zouden dus extra beloond moeten worden. Helemaal omdat de meerderheid van de Nederlandse schooljeugd op het vmbo zit.